Další útok na novináře v Rusku. V nemocnici bojuje o život

Moskva - Až nečekaně masivní vlnu solidarity vyvolal mezi ruskými novináři a vysokoškolskými studenty případ redaktora listu Kommersant Olega Kašina, kterého v pátek v noci v Moskvě neznámí pachatelé málem umlátili k smrti. Kašin bojuje v nemocnici o život a jeho případ je od soboty v ruských médiích a sociálních sítích číslem jedna. Ruská liberální média varují, že útoky na kriticky píšící novináře se pomalu stávají v Rusku tradicí.

Oleg Kašin psal o mladých ruských radikálech, kteří se netají nenávistí k lidem jiné národnosti či jiných názorů, i o agresivní prokremelské mládeži. A právě to se mu podle jeho kolegů stalo osudným. „Někdo chtěl, aby mlčel, aby nepsal a nemluvil. Ten útok je spojený s jeho prací, s ničím jiným,“ je si jistá novinářka listu Kommersant Jevgenija Milovává.

Nejistá existence ruských novinářů

Moskevská prokuratura vyšetřuje různé verze napadení. Média mezitím připomínají smutnou statistiku: jen od roku 2000 zemřelo 19 ruských novinářů násilnou smrtí. Vrahové zůstávají nepotrestáni – jako v případě známé novinářky Anny Politkovské.

Nad případem napadení Olega Kašina převzal dohled prezident Dmitrij Medvěděv. Novináři mezitím rozběhli demonstrativní akci, ve které požadují dopadení vrahů svých kolegů. „Jen za minulý rok bylo napadeno 59 novinářů, všechny případy zůstaly nevyřešené. To není náhoda, problém je systémový,“ upozorňuje šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov.

Svaz novinářů vyzval všechna média k demonstrační solidární akci. Navrhuje, aby se na titulních stranách novin a webových médií každého pátého dne v měsíci, tedy v den útoku na Kašina, objevila věta „Zde by mohla být jména odsouzených vrahů a těch, kdo si jejich zločiny objednali“. Publikovat by tato slova média měla do doby, než je nahradí skutečná jména dopadených zločinců.

Hlavním centrem akční solidarity ruských novinářů jsou internetové sociální sítě. Správci ruských webů jsou vyzýváni, aby na své stránky bez ohledu na jejich aktuální obsah umisťovali seznamy zabitých či zmrzačených ruských žurnalistů. K akci se už připojilo na tři tisíce serverů.

Studenti museli kritický plakát uklidit

Studenti žurnalistické fakulty moskevské státní univerzity dnes vyvěsili z oken své školy transparent s nápisem „Kdo zmlátil Kašina?“ Během dne však zasáhly úřady a přinutily vysokoškoláky transparent sejmout - akce je prý v rozporu se zákonem o ochraně architektonických památek.

Agentura Interfax v této souvislosti píše, že na stránkách mládežnické organizace Jednotného Ruska se nedávno objevil článek s titulkem „Zrádcovští novináři musejí být potrestáni“. Vedle článku byla umístěna koláž s tváří Olega Kašina.

Neklidnou atmosféru v Moskvě dnes ještě víc rozvířila zpráva o tom, že nedaleko metropole byl zbit další žurnalista. V obci Žukovskoje u Moskvy byl napaden redaktor místního listu Žukovskije vesti Anatolij Adamčuk. Novinář byl sražen k zemi, útočníci mu způsobili tržnou ránu na hlavě a otřes mozku.

  • Anna Politkovská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/451/45044.jpg
  • Ruští novináři a studenti žádají potrestání útočníků na Olega Kašina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2085/208488.jpg
  • Ruští novináři a studenti žádají potrestání útočníků na Olega Kašina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2085/208496.jpg