Na Slovensku zastřelili prominentního politického právníka

Bratislava - Na Slovensku byl v pondělí zatím neznámými pachateli zastřelen známý advokát Ernest Valko (57), který v mnoha kauzách zastupoval slovenské státní podniky. Informaci přinesl zpravodajský server sme.sk s odvoláním na policejního prezidenta Jaroslava Spišiaka a ministra vnitra Daniela Lipšice. Policie již zahájila vyšetřování. Zastřelený měl blízko k současné vládní koalici, jeho jméno je spojováno zejména s největší vládní stranou SDKÚ.

„Byl zraněn střelnou zbraní a přes rychlou zdravotní pomoc se ho už nepodařilo zachránit,“ řekl policejní prezident Jaroslav Spišiak. Podle dostupných informací Valka zastřelili v jeho domě v Limbachu. Na místo činu se dostavil i policejní prezident i ministr vnitra Lipšic, který mj. v roce 1998 pracoval ve Valkově advokátní kanceláři.

„Pokud se tato událost stala v souvislosti s jeho povoláním, tak je to úplná katastrofa,“ prohlásil pro TA3 bývalý šéf advokátní komory Ondrej Mularčík.

Prohlášení Slovenské advokátní komory:

„Ernest Valko jako člověk a kolega advokát zosobňoval svou prací principy advokacie, jako je nezávislost, profesní mlčenlivost a prosazování zájmů klientů v mezích zákona.“


Valko byl v roce 1992 předsedou Ústavního soudu ČSFR a místopředsedou Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR. Po roce 1993 pracoval jako advokát. Zastupoval velké firmy i politiky. Naposledy se jeho jméno objevilo v souvislosti s kauzou Tipos, v níž Slovensku hrozí, že prohraje 66 milionů eur. Valko Tipos zastupoval i před Ústavním soudem.

Byl také zástupcem místopředsedy vlády a ministra financí Ivana Mikloše v dlouholetém sporu s předsedou Směru Robertem Ficem. „Těžko hledám slova. Věřím ve spravedlivé potrestání pachatelů,“ řekl dnes k zastřelení Valka Mikloš.

V listopadu roku 2006 Valko strávil několik dní v policejní cele, spolu s podnikatelem Ladislavem Rehákem byl obviněný z vydírání. O dva roky později prokuratura stíhání zastavila.

Valko se také zviditelnil při zastupování státního Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) proti české Union bance ve sporu o pravost směnek bývalého ředitele SPP Jána Duckého. Minulý týden se stal zástupcem státu v dozorčí radě SPP.     

Valko se v minulosti ucházel o místo na kandidátce SDKU-DS (Slovenská demokratická a křesťanská unie - Demokratická strana) a média jej označovala za blízkého této straně. „SDKU-DS je hluboce otřesena násilnou smrtí Ernesta Valka. Byl skvělý právník a především člověk se smyslem pro spravedlnost. (…) Tento zavrženíhodný čin, kdy byl zavražděn významný advokát a bývalý vysoký představitel státu, vrhá špatné světlo na celé Slovensko. Zločinecké mafiánské způsoby nemají mít v naší společnosti místo,“ prohlásil dnes předseda SDKU-DS Mikuláš Dzurinda.

  • Policisté hlídkují v obci Limbach před domem, kde byl předchozího večera zastřelen známý právník Ernest Valko. autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2087/208652.jpg
  • Policisté hlídkují v obci Limbach před domem, kde byl předchozího večera zastřelen známý právník Ernest Valko. autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2087/208651.jpg
  • Mikuláš Dzurinda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180275.jpg
Vydáno pod