Slovenského právníka střelil vrah do srdce

Bratislava - Na Slovensku zastřelili prominentního právníka Ernesta Valka. Ten byl nalezen včera mrtvý ve svém domě. Vraždu vyšetřuje Úřad boje proti organizované kriminalitě. Vrah střílel z krátké kulovnice. Oznámil to dnes v Bratislavě policejní prezident Jaroslav Spišiak. Násilná smrt někdejšího předsedy Ústavního soudu československé federace vyvolala na Slovensku zděšení. 57letý Valko měl blízko ke slovenským politickým špičkám a některé z nich zastupoval u soudu.

„Podle obhlídky je prokazatelné, že došlo k jedinému výstřelu,“ informoval na tiskové konferenci Spišiak. Střela zasáhla oběť zepředu do srdce a plíce. Podle všeho vrah nestřílel z bezprostřední blízkosti, ale z několika metrů. Policie zatím neidentifikovala vražednou zbraň. Z Valkova domu ale zmizely dvě jeho zbraně, které měl legálně v držení.

Vraždu Valka nahlásila včera čtvrt hodiny před 11 hodinou večerní jeho bývalá manželka a dcera. Ty vyrazily do Valkova domu v Limbachu poté, co jim nezvedal telefon. Na místo dorazila záchranka, lékař ale už jen konstatoval smrt. Následně dorazila policie.

Policie vyšetřuje čin jako vraždu. K té mohlo podle vyšetřovatelů dojít včera mezi 18:47 a 22:45. Podle slovenského ministra vnitra Daniela Lipšice, který se s Valkem přátelil, prý právník nikdy neprojevil žádnou obavu, že by mu někdo usiloval o život.

JUDr. Ernest Valko PhD. (57) byl v letech 1990 až 1991 místopředsedou Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR. V roce 1992 zastával funkci předsedy Ústavního soudu ČSFR. Po rozpadu Československa vedl vlastní advokátní praxi ve firmě Valko&partners. Byl členem slovenské i české advokátní komory. Patřil k prominentním slovenským právníkům, minulý týden se stal zástupcem státu v dozorčí radě Slovenského plynárenského priemyslu.

Dozor nad vyšetřováním vraždy Ernesta Valka převzala generální prokuratura. Dobroslav Trnka, slovenský prokurátor, k tomu řekl: „Vzhledem k závažnosti deliktu jsem se rozhodl, že vyšetřování bude dozorovat odbor speciálního určení, který byl k této kauze zřízený na generální prokuratuře.“

Policie odmítá komentovat případné motivy činu i to, zda mohlo být pachatelů víc. Valko měl podle policejního prezidenta obavy o svůj život před deseti roky, ale v posledních dnech neprojevil strach či nějaké podezření a chodil bez ochranky. To, že její otec neprojevoval strach o život, potvrdila i Valkova dcera, která se domnívá, že byl zavražděn v souvislosti se svými pracovními aktivitami. Také někteří analytici nevyloučili, že za advokátovou smrtí může stát mafie a motivem může být pomsta.

Vraždu prominenta naposledy Slovensko zažilo v roce 1999, kdy zastřelili bývalého ministra Jána Duckého – zřejmě kvůli miliardovým směnkám, které podepsal jako ředitel Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Ve sporu o pravost směnek Valko Duckého zastupoval. Vražda se nikdy neobjasnila.

Ondrej Mularčík, advokát a Valkův kolega:

„Kdyby se prokázalo, že to bylo v souvislosti s jeho povoláním, byla by to katastrofa. Ernest Valko patřil k profesionálům, takže si nemyslím, že by někomu mohl vědomě uškodit.“

Valko měl blízko k současné slovenské vládní koalici pravého středu. Vraždou jsou šokovány slovenské i české osobnosti včetně slovenské premiérky Ivety Radičové nebo někdejšího československého prezidenta Václava Havla. „Pondělní vraždou Ernesta Valka jsem hluboce otřesen. Velmi dobře jsme se poznali na počátku 90. let, kdy jsme na federální úrovni úzce spolupracovali. Znám ho jako milého, rozvážného a spolehlivého člověka a výborného právníka,“ dodal Havel.