Haiti: Cholera je už v metropoli

Port-au-Prince - Cholera se rozšířila do haitské metropole Port-au-Prince. Lékaři v hlavním městě ošetřují přes 70 nakažených. Panují obavy, že se nemoc rychle dostane mezi ty, kteří od lednového zemětřesení stále žijí v přeplněných provizorních táborech. Epidemie si už vyžádala přes 640 mrtvých. Víc než deset tisíc lidí po celém Haiti má příznaky infekce.

Úřady se obávají, že by epidemie mohla trvat i několik let. V takovém případě by počet nakažených mohl přesáhnout čtvrt milionu, uvedla dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní by se situace na Haiti mohla vyvinout podobně jako v roce 1991 v Peru, kde cholerou nakonec onemocnělo 270 tisíc lidí. V Port-au-Prince zemřeli v uplynulých dnech dva lidé, u nichž byla pravděpodobnou příčinou smrti právě cholera. Ovšem čeká se ještě na výsledky laboratorních testů.

Matthew Cochrane, mluvčí Mezinárodního červeného kříže:

Cholera se na Haiti objevila v druhé polovině října a několik případů bylo registrováno i v metropoli. Zemřelé osoby však s nákazou do města přišly. Přes 9000 osob bylo od té doby hospitalizováno, přičemž 643 jich zemřelo. Úřady očekávají nárůst počtu případů nemoci kvůli záplavám, které v zemi vyvolal hurikán Tomas. Nákaza se podle zdravotníků dostala do haitských řek a nikdo nedokáže odhadnout, kde se objeví. Teď hrozí, že se epidemie přesune i do sousední Dominikánké republiky.

Podle Panamerické zdravotnické organizace by při haitské epidemii mohlo být cholerou nakaženo až 270 000 lidí, pokud se nemoc v zemi udrží v následujících letech. Organizace své odhady opírá o zkušenosti z Peru, kde cholera řádila podobně v roce 1991.