Obama ocenil Indonésii jako ukázku tolerance k menšinám

Jakarta – Indonésie podle amerického prezidenta Baracka Obamy představuje spojení demokracie a rozmanitosti a je ukázkou tolerance k náboženským menšinám. Obama to uvedl v projevu v Jakartě. Obama, který se označuje za křesťana, také navštívil největší mešitu v zemi. To mělo zdůraznit a potvrdit jeho předchozí vyjádření o tom, že Spojené státy nebojují a nikdy nebudou bojovat s islámem. K tomuto obrazu se snažila přispět i americká první dáma Michelle Obamová, která do mešity přišla s šátkem zakrývajícím vlasy, přestože to indonéské zákony od nemuslimských žen nevyžadují. Z Indonésie Obama odletěl na summit skupiny G20 do Jižní Koreje.

Obama v Jakartě hovořil také o mírovém procesu na Blízkém východě. Už v úterý obvinil Izrael i Palestince, že se dost nesnaží řešit spory a pokročit v rozhovorech, jejichž cílem má být vytvoření dvou samostatných států. Zvlášť kritizoval izraelské plány na rozšíření výstavby židovských domů ve východním Jeruzalémě, který Palestinci chtějí mít jako hlavní město svého budoucího státu. Je ale odhodlán rozhovory mezi Palestinci a Izraelem nadále podporovat. „Nebudeme litovat úsilí, abychom dosáhli řešení, které je spravedlivé a v zájmu všech zúčastněných: dva státy, Izrael a Palestina, které jsou vedle sebe v míru a v bezpečí,“ řekl.

Barack Obama:

„Podobně jako většina Indonésanů byl i můj nevlastní otec vychovaný jako muslim. Věřil, že si všechna náboženství zaslouží úctu. Ukazoval tak náboženskou toleranci, která je uchovaná v indonéské ústavě. Tolerance tak zůstává jedním z rozhodujících rysů této země.“

Obama ukončil návštěvu Indonésie (zdroj: ČT24)

V době, kdy Obamovi navštívili mešitu, se u objektu sešlo na 150 demonstrantů, z nichž někteří měli na obličejích masky s Obamovým obličejem. Policie jim zabránila, aby se k americkému prezidentovi přiblížili. Nejednalo se o islámské extremisty, ale o členy malé politické skupiny, kteří chtěli udělat prohlášení o ekonomické nadvládě Západu.

V projevu ke studentům dnes Obama také připustil, že přes jeho snahu změnit to jsou vztahy Spojených států s islámským světem stále napjaté. Vyzval obě strany, aby zanechaly nedůvěry a podezřívání a vytvořily společnou půdu proti terorismu. Obyvatelé Indonésie jakožto nejlidnatější muslimské země na světě by podle něj měli odmítat násilný extremismus.

Vydáno pod