Čínský aktivista bojující proti otrávenému mléku půjde do vězení

Peking – Za narušování pořádku půjde na 2,5 roku do vězení čínský aktivista, který bojoval za vyšší odškodné pro rodiny, jejichž děti se otrávily sušeným mlékem, ve kterém byl melamin. Rozhodl o tom dnes čínský soud, verdikt ostře kritizují organizace obhajující lidská práva. Po požití melaminu v mléce zemřelo v Číně nejméně 6 dětí a dalších 300 000 se přiotrávilo. Kvůli tomu byli v Číně odsouzeni k trestu smrti dva lidé.

Čao Lian-chaj je jedním z rodičů, jehož dítě se otrávilo sušeným kojeneckým mlékem kontaminovaným melaminem, který poškozuje ledviny. Čaův tříletý syn měl po požití mléka ledvinové kameny. Čao se poté stal významným kritikem vlády, podle něj selhala kontrola výroby a děti se kvůli tomu přiotrávily. 

Požadoval proto po státu vysoké odškodné, to chtěl i pro ostatní postižené rodiny. Založil také internetové fórum, na kterém si rodiče dětí vyměňovaly veškeré dostupné informace o případu. Soud ho potrestal také za to, že se ostatní rodiče snažil organizovat a že svévolně poskytl rozhovory několika sdělovacím prostředkům. 

Čao je od loňského listopadu ve vazbě, dnes soud vynesl verdikt. Čao půjde na 2,5 roku do vězení. Jeho právník označil trest za přemrštěný. Organizace Amnesty International také rozsudek odsoudila. „Jsme zděšeni, že úřady uvěznily muže, kterého čínská veřejnost správně vnímá jako ochránce dětí, a ne jako kriminálníka,“ reagovala zástupkyně organizace.