Maďarsko neumí jednat s Romy, kritizuje Amnesty International

Budapešť – Mezinárodní organizace na podporu lidských práv Amnesty International kritizuje maďarské úřady za postoj k Romům. Ve dnes zveřejněné zprávě se zaměřuje zejména na to, že úřady nedokážou předcházet zločinům proti tomuto etniku, ani zajistit spravedlnost obětem. Vadí jí zejména to, že zločiny nebyly klasifikovány jako rasově motivované.

Útoky proti Romům v Maďarsku ukazují podle zprávy Amnesty International rasově motivované zločiny na jednotlivé oběti, komunity a celou společnost. Vyplývá z nich také, že nedostatky v maďarském právním systému brání tomu, aby se útokům dalo předcházet nebo na ně odpovídajícím způsobem reagovat.

Od ledna 2008 do srpna 2009 se Romové v Maďarsku stali terčem série útoků, při nichž jich šest zemřelo a dalších pět, včetně dítěte, jich bylo vážně zraněno. Ohroženo bylo celkem 55 lidí. Útočníci při nich použili zápalné láhve a střelné zbraně. „Maďarské úřady jsou povinny zabránit diskriminaci a zajistit spravedlnost pro oběti zločinů páchaných z nenávisti. Musejí vyšetřit, zda při těchto útocích hrála roli rasová či etnická nenávist nebo předsudky,“ uvedl Nicola Duckworth z Amnesty International. Zdůraznil, že úřady musejí dát jasně najevo, že rasismus se nebude tolerovat.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Maďarské zákony podněcování k rasové nenávisti trestají. Počet obvinění a rozsudků v případě rasově motivovaných útoků je ale nižší než počet hlášení, která o takových útocích dostávají nevládní organizace. Maďarská policie uvádí, že v roce 2008 bylo v zemi 12 rasově motivovaných útoků na romské komunity a v roce 2009 jich bylo šest. Nevládní organizace ale zaznamenaly loni 25 rasově motivovaných útoků a 17 v roce 2008.

Tento rozpor se přičítá tomu, že oběti o zločinech z nenávisti vždy neinformují, protože se bojí. Stává se také, že policie a prokurátoři nevyhodnotí zločin jako rasově motivovaný. Mnoho obětí, s nimiž hovořili zástupci Amnesty International, bylo traumatizováno a nevědělo, kde hledat podporu.