Zlomená křídla připomínají tragédii u Smolenska

Varšava - Poláci si připomněli smutné výročí - sedm měsíců od pádu vládního speciálu u ruského Smolensku. V troskách letadla zahynulo 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho ženy a elit polského politického, vojenského a společenského života. Na vojenském hřbitově ve Varšavě odhalili nový památník, který má tragédii připomínat.

Dvě žulové desky pod úhlem vražené do půdy vojenského hřbitova Powazki připomínají křídla havarovaného letadla. Ke vzpomínce se u nich sešli prezident a premiér s pozůstalými. „V těch zvláštních dnech jsme byli spolu se všemi příbuznými všech 96 obětí katastrofy u Smolenska. Kéž by to dnes bylo stejné. Kéž by ti, kdo ztratili blízké, mohli cítit, že jsme s nimi, že cítíme jejich bolest a chceme přispět k trvalým dobrým vzpomínkám,“ prohlásil prezident Bronislaw Komorowski.

Současný vůdce opozice Jaroslav Kaczyńsky si výročí tragédie připomínal sám a jinde. Mezi vládou a opozicí je mnoho zlé krve i výčitky, že premiér neudělal dost pro bezpečnost vládního speciálu.

Ve Varšavě stojí památník Kaczyńského (zdroj: ČT24)

Spory se ale rozhořely i o další symbol - o prostý kříž, který byl několik měsíců u prezidentského paláce. Stoupenci Lecha Kaczyńského chtěli, aby tam zůstal. Vláda ho ovšem přestěhovala na podle ní vhodnější místo. „Pod tím křížem se událo mnoho nepěkného, padlo tam mnoho zlých slov. Rozhodli jsme se ho přemístit bez oficialit,“ řekl Tomasz Nalez, poradce prezidenta.

Od nynějška je kříž v kostele svaté Anny ve Varšavě. Obě místa budou dál symbolem polské tragédie. Kříž ale i rozkolu, který v polské politice otevřela.