Soud se zmrzačeným ruským novinářem skončil jako fraška

Moskva - Verdikt vpravdě šalamounský vynesl ruský soud ve sporu mezi starostou moskevského předměstí Chimki a novinářem Michailem Beketovem, kterého před dvěma lety zmrzačili neznámí pachatelé. Soud v Chimkách sice Beketova odsoudil za pomluvu starosty Vladimira Strelčenka k pokutě 5 000 rublů (asi 2 900 Kč), ale tu mu vzápětí odpustil vzhledem k uplynutí promlčecí lhůty. Beketovovův obhájce ale chce svého klienta očistit a případně jít až k soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Novinářovi kolegové a přátelé označují proces za frašku. Na podporu jiného napadeného novináře Olega Kašina se dnes v Moskvě konala demonstrace několika stovek lidí.

Beketov před třemi lety začal vydávat list Chimkinskaja pravda, v němž pranýřoval radnici a obviňoval starostu ze zastrašování a korupce. Začátkem roku 2008 neznámí pachatelé ubili novinářova psa, kterého pohodili na prahu domu. O pár měsíců později spálili i žurnalistovo auto. A poté, co Beketov v televizním rozhovoru obvinil starostu Vladimira Strelčenka z „politického teroru“, byl sám v listopadu 2008 tak brutálně zmlácen, že jen zázrakem přežil. Má za sebou osm operací a poškozený mozek; lékaři mu museli amputovat nohu a tři prsty na levé ruce; pravou rukou nemůže hýbat a mluví jen s velkými obtížemi. Starostu podezírá, že si útočníky najal.

Beketov psal především o kontroverzní dálnici z Moskvy do Petrohradu, jíž měla padnout za oběť část chráněného lesa v Chimkách. Vyšetřování útoku na něj bylo letos v září zastaveno, proces o pomluvu však pokračoval. Beketova původně hájil advokát Stanislav Markelov, než byl sám loni v lednu zastřelen. Za tuto vraždu je nyní souzen jeden nacionalista a jeho partnerka.

Obhajoba žádala soud, aby novináře úplně zprostil viny, protože policii se nepodařilo očistit starostu z podezření. Ještě před vynesením rozsudku dala najevo, že se odvolá – případně až u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Andrej Stolbunov, obhájce Michaila Beketova:

„Pokud s verdiktem budeme souhlasit a neodvoláme se, vytvoří to nebezpečný precedens. Paragraf 129 se stane nástrojem, který umožní bojovat proti médiím a zabránit reportážím o korupci mezi úředníky.“

U soudu ještě v úterý překvapivě vystoupil starosta Strelčenko s nabídkou smíru, ale ten obhajoba odmítla a prokurátor trval na tom, že trestný čin byl naplněn. Samotnému novináři se při pohledu na starostu udělalo špatně a museli se o něj postarat lékaři. Strážci pořádku ze síně vyvedli skupinu místních obyvatel, kteří radnici obviňovali ze šíření strachu v obci.

Kolegové a přátelé označují proces s editorem novin Chimkinskaja pravda za frašku. Všechno až nápadně připomíná aféru kolem přepadení reportéra Olega Kašina, kterého minulý pátek neznámí útočníci málem ubili k smrti. I Kašin kritizoval radnici v Chimkách za stavbu kontroverzní dálnice do Petrohradu, podobně jako místní žurnalista Konstantin Fetisov. Ten je po útoku ze 4. listopadu v bezvědomí. Pachatelé všech tří útoků jsou stále na svobodě.

Reportér listu Kommersant Kašin se už údajně probral z bezvědomí, ale jeho manželka to odmítla jako informaci dosud nepotvrzenou lékaři. Ti stále označují pacientův stav za vážný a dosud se zdržují podrobnějších informací.

„Zastavte teror“, hlásaly transparenty na podporu Kašina

Večerního pochodu na Kašinovu podporu se dnes v centru Moskvy zúčastnilo pět stovek lidí. Demonstranti žádají úřady, aby zabránily beztrestným útokům na reportéry. Za posledních 10 let jich bylo zavražděno 19. Jejich spisy skončily s razítkem pachatel neznámý.

„Zastavte teror“, hlásaly transparenty nad hlavami demonstrantů. Policie tentokrát nezasáhla, i když jinou demonstraci opozice plánovanou na pátek úřady znovu zakázaly. Jeden z účastníků demonstrace, Kašinův přítel Roman Popkov dnes naznačil, že o pachatelích útoku by mohli vědět lidé ze státního výboru pro mládež, kteří v minulosti stáli za zakladateli prokremelských mládežnických hnutí a které Kašin v minulosti také kritizoval.