V Šanghaji zavádějí politiku jednoho psa

Šanghaj – Šanghajské úřady začínají regulovat počet psů v městě. Zavádějí takzvanou politiku jednoho psa. Každá rodina tak bude moci mít jen jednoho zvířecího přítele. Úřady zároveň sníží poplatky za registraci psa, aby tak přinutily lidi nahlásit své psí miláčky. Úřady si od toho slibují, že tak více psů podstoupí povinné očkování. Odhaduje se, že v Šanghaji je úředně registrovaná jen asi pětina psů.

V Číně před 30 lety zavedli drastickou politiku jednoho dítěte v rodině, v poslední době se ale pomalu toto pravidlo uvolňuje. Teď se ale úřady vrhly na omezování zvířecí populace.

Dvacetimilionová Šanghaj se vypořádává nejen s tím, že město je přeplněné lidmi. Teď řeší zdejší úřady další problém – vzrůstající populaci psů. Většina z nich přitom není úředně zaregistrovaná a nepodstupuje ani povinné očkování. Zdejší veterináři oočkují jen 30 tisíc psů ročně. Odhaduje se přitom, že v Šanghaji žije až 800 tisíc psů, jen 140 tisíc jich je registrovaných.

Úřady proto plánují, že registrační poplatek z psa, který nyní vyjde na 1 000 až 2 000 jüanů (2 700 - 5 400 korun), sníží na 300 jüanů (810 korun). Slibují si od toho, že více lidí si bude moct dovolit svého psa úředně nahlásit a pak ho i nechat oočkovat.

Šanghajská vláda také nařídila zregulovat počet psů. Zavádí takzvanou politiku jednoho psa. Každá domácnost tak bude mít jen jednoho psího miláčka. Kdo bude mít štěňata, musí je odevzdat úřadům nebo je nabídnout lidem, kteří ještě žádného psa nemají, v žádném případě si je ale nebude smět nechat.