Rouhala se proti Mohamedovi, dostala trest smrti

Láhaur (Pákistán) – Pákistánský soud dnes rozhodl o trestu smrti oběšením pro křesťanku, která se prý rouhala vůči proroku Mohamedovi. Jde o vůbec první ženu odsouzenou za tento zločin k smrti. Rozsudek musí ještě potvrdit nejvyšší soud v paňdžábském Láhauru.

Rozsudek nad 45letou Asiou Bibiovou, matkou pěti dětí, vynesl soud v Nankaně v centrální provincii Paňdžáb. A to na základě obvinění spolupracovnic Bibiové. Ženy prý slyšely loni kolegyni se rouhat, pak přivolaly zdejšího duchovního, který případ předal soudu. Ten dnes před vynesením verdiktu oznámil, že není pochyb, že se Bibiová rouhání dopustila. Vynesl proto trest smrti oběšením.

Manžel Bibiové Ašik Masih prohlásil, že rozsudek nelze nijak ospravedlnit, a hodlá podat odvolání. Podle obránců lidských práv je to vůbec poprvé, co je v Pákistánu za rouhání odsouzena žena. I když bylo v zemi již několik mužů odsouzeno za tento čin k smrti, ještě nikdo nebyl popraven.

Přesto organizace na obranu lidských práv tento kontroverzní zákon odsuzují a požadují zrušení této trestněprávní normy. „Zákon o rouhání je zcela obscénní a musí být úplně vymazán. Je využíván proti nejvíce zranitelným skupinám, jež jsou politicky a společensky diskriminovány, počínaje náboženskými menšinami a konče neortodoxními muslimy,“ prohlásil mluvčí nevládní organizace Human Rights Watch Alí Dajan Hasan.