Policie hlídá autora manuálu pro pedofily

Washington - Policie v americkém státu Colorado začala vyšetřovat, zda Philip R. Greaves nespáchal trestný čin zveřejněním své kontroverzní příručky Pedofilův průvodce láskou a rozkoší nabízené v internetovém knihkupectví Amazon. Zároveň policisté hlídají Greavesův dům, protože se na internetu objevily anonymní výhrůžky vůči autorovi.

Greavesova kniha obsahovala mimo jiné i popisy sexuálního styku s dospělým sepsané z pohledu zneužitého dítěte. Po vlně kritiky titul ve čtvrtek z nabídky internetového knihkupectví zmizel. Není ale jasné, zda ho stáhl Amazon, nebo sám autor.

Policie v Coloradu se případem zabývá od čtvrtka. Podle ní zatím nejsou známky toho, že by byl spáchán trestný čin. Sedmačtyřicetiletý Greaves ale s muži zákona spolupracuje a nemá žádný policejní záznam o tom, že by se dopustil sexuálního zločinu. Autor příručky také stanici CNN řekl, že jako dospělý nikdy žádné dítě nezneužil. Připustil ale, že jako dítě měl sexuální styk s jinými dětmi a v sedmi letech údajně měl orální sex se starší ženou.

Informace o Greavesově knize v nabídce Amazonu se rozšířila ve středu, kdy se objevily masivní protestní reakce jak na stránce knihkupectví, tak na sociálních sítích Facebook a Twitter. Příručka pro pedofily byla k mání v elektronické verzi za 4,79 dolaru (86 korun). Greaves tvrdí, že se prodal pouze jeden exemplář knihy, Amazon se k počtu prodaných kusů nevyjádřil.