Su Ťij vyzvala k prosazení demokracie v Barmě

Rangún - Hrdinka všech sobotních zahraničních zpráv (a nejen jich) Do Aun Schan Su Ťij vyzvala své stoupence, aby usilovali o demokracii v Barmě ovládané vojenským režimem a aby stáli za svými právy. Známá barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír zdůraznila, že chce spolupracovat se všemi demokratickými silami. Zároveň se vyslovila i pro přímá jednání s představiteli junty a zdůraznila, že vždy bude bojovat za svobodu projevu a za lidská práva.

„Demokracie je, když lidé kontrolují vládu. Uznávám lidi, kteří budou kontrolovat mě,“ prohlásila ve svém prvním velkém projevu od propuštění na svobodu po sedmi letech v domácím vězení. „Musíte si stát za svými právy,“ dodala. Uvedla, že necítí žádnou zášť proti těm, kdo ji věznili. „Věřím v lidská práva a ve vládu práva,“ zdůraznila. V sídle opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) uvítaly Su Ťij nadšeně davy lidí. Disidentka se ještě před projevem sešla se zahraničními diplomaty. Dala najevo, že je ochotná zahájit s nimi dialog o zrušení mezinárodních sankcí vůči Barmě, pokud si to Barmánci budou přát.

Disidentka vyzvala juntu k jednání

„Pojďme spolu přímo jednat,“ vzkázala přes novináře šéfovi vojenské junty Thanu Šweiovi. S předsedou Státní rady pro mír a rozvoj (SPDC), jak se Šweiův post oficiálně nazývá, se naposledy za podpory OSN sešla během tajných rozhovorů v roce 2002. „Jsem pro národní usmíření. Jsem pro dialog. Ať mám jakoukoli autoritu, využiji ji k tomuto cíli,“ dodala.

Disidentka upozornila, že chce spolupracovat ve všemi demokratickými silami. Zároveň chce usilovat o národní usmíření. Podle Reuters se nyní očekává, že se pokusí znovu vybudovat NLD. Její strana v roce 1990 vyhrála volby, ale junta vítězství ignorovala. Nedávno musela NLD podle nového volebního zákona ukončit činnost.

Su Ťij: Necítím žádnou zášť vůči věznitelům

Su Ťij řekla, že nechová zášť vůči vojenské vládě, která ji 15 z posledních 21 let věznila. Ti, kdo ji věznili, se k ní prý chovali dobře, a vyzvala režim, aby se choval stejně dobře ke všem Barmáncům. Budoucí role disidentky přitom zůstává nejasná, ostatní prodemokratické strany se nicméně těší na její vedení, poznamenal Reuters. „Považujeme ji za národní vůdkyni, nepatří k žádné skupině nebo straně. Patří celé zemi,“ prohlásil lídr Národní demokratické síly (NDF) Kchin Maun Schwei.

„Její poselství je velmi dobré. Řekla, že nemyslí na pomstu, všem odpustila. Vyzývá k národnímu usmíření, aby mohla spolupracovat se všemi, kdo usilují o rekonstrukci země do podoby demokratického státu,“ říká barmský exilový politik Zin Linn z Národní koaliční vlády Barmského svazu v Thajsku.

Su Ťij s obnovením své veřejné politické aktivity nezaváhala – po minulých zkušenostech ví, že může zase kdykoliv skončit pod zámkem. Přestože její právníci potvrdili, že vojenský režim její svobodu nepodmínil žádnými zákazy.

Su Ťij strávila v internaci s přestávkami celkem patnáct z posledních zhruba dvaceti let života. Barmská justice ji věznila bez soudu až do loňského srpna, kdy porušila podmínky dřívějšího trestu. Následně byla odsouzena k dalšímu domácímu vězení. Su Ťij byla propuštěna necelý týden po volbách, které režim uspořádal a které jeho kritici označili za frašku.