Karzáí vyzval USA k omezení intenzity a viditelnosti operací

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí chce zmírnit vliv Spojených států ve své zemi. USA v rozhovoru pro list The Washington Post vyzval, aby omezily viditelnost a intenzitu svých vojenských operací v Afghánistánu a skoncovaly hlavně s nočními nálety, které podněcují protiamerické nálady v zemi a mohly by naopak povzbudit povstalce Tálibánu.

„Je čas omezit vojenské operace,“ uvádí Karzáí v rozhovoru. „Nadešel čas omezit zasahování do každodenního života Afghánců,“ dodává prezident v době, kdy mezinárodní koalice stupňuje tlak na povstalce a prezident vytvořil mírovou radu, jejímž úkolem je usilovat o dialog s Tálibánem.

Karzáí se před třemi měsíci sešel s jedním nebo dvěma vysoce postavenými veliteli Tálibánu, ale mírový proces je podle něho v začátcích. Tálibán se s ním prý shoduje v názoru, že devět let trvající válka už stála v Afghánistánu příliš mnoho lidských životů: „Cítí to samé jako my, že příliš mnoho lidí bezdůvodně trpí.“

Generál Petraeus: Operace v Afghánistánu jsou úspěšné, lze očekávat smysluplný pokrok

Velitel spojeneckých sil generál David Petraeus nedávno mluvil o tom, že operace v Afghánistánu jsou úspěšné a lze podle něho očekávat smysluplný pokrok. Podle nejnovějšího hodnocení amerických armádních činitelů a zpravodajských služeb americká vojenská strategie v Afghánistánu úspěšná není, neboť se nepodařilo zlomit odpor povstalců z hnutí Tálibán. Vojákům se daří dosahovat pouze taktických úspěchů, aniž se mění samotný vývoj války.

Hamíd Karzáí

„Afghánští lidé nemají nálety rádi, a pokud už nějaký nálet bude, musí ho provést afghánská vláda podle afghánských zákonů. To je neustálý rozpor mezi námi.“

V Afghánistánu bylo v uplynulých třech měsících zabito nebo zajato 368 povstaleckých předáků, zabito bylo na 800 bojovníků nižšího rangu a nejméně 2 170 vojáků bylo zajato.

David Petraeus
Zdroj: ČT24