Rekonstrukci Bolšoj těatru provázejí průtahy i skandály

Moskva - Rekonstrukci světové legendy a symbolu Moskvy, moskevského Bolšoj těatru (tzv. Velkého divadla), provázejí skandály a podezření ze zpronevěry. Projekt se totiž nepřiměřeně táhne a datum otevření se z plánovaného roku 2008 několikrát odložilo. Nyní úřady tvrdí, že je projekt z 80 procent hotový. Opera a balet se mají na pódium vrátit příští rok v říjnu. Slavná scéna je přitom kvůli velké rekonstrukci zavřená již pět let.

„Ještě před rokem to bylo kritické. Mluvilo se o roce 2013, 2014, či dokonce 2015. Teď jsme ve finální fázi,“ říká mluvčí společnosti SUMACAPITAL Michail Sidorov. Neoklasicistní budova z 19. století rozhodně potřebovala zásadní opravu. Na fasádě zely trhliny, podzemní říčka podmáčela základy. Divadlo podepřelo sedm tisíc kovových nosníků a divadelní soubor našel útočiště v protější budově.

Bolšoj těatr: ozdoba Moskvy, ostuda radnice

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Ovšem projekt za miliardu dolarů provází jeden skandál za druhým a stal se ostudou radnice, jedním z hříchů nedávno odvolaného starosty Lužkova. Policie vyšetřuje zpronevěru milionů rublů.

Nešetřilo se ani na interiéru. Bude jej zdobit luxusní sál, na podlaze benátská mozaika a mramor, dvě pódia pro balet a operu. Zlepší se akustika, kterou ve třicátých letech narušilo metro. Památkáři ale šťastní nejsou, jak dokládá Konstantin Michajlov z občanského sdružení Archnadzor: „Motor z mercedesu do záporožce nevmontujete. Nebo možná ano, ale nevznikne nic dobrého. Nové prvky se tam nehodí a kvůli nim se vytrácejí architektonické skvosty.“

Bolšoj je přitom jediné divadlo na světě s vlastní zvonicí. Zvony pocházejí ze známých moskevských kostelů a mají pohnutou minulost. „Po revoluci je sovětské úřady zakázaly a začaly ničit, protože jimi Bělogvardějci za občanské války svolávali lidi. Jeden zvoník tehdy přesvědčil ředitele, ať postaví něco unikátního. Tak zachránili 35 zvonů,“ vysvětluje Sidorov.

Interiér hlediště moskevského Velkého divadla
Zdroj: Wikipedia.org/Andreas Praefcke