USA byly po válce bezpečným útočištěm pro některé nacisty

Washington - Po druhé světové válce vytvořily ve Spojených státech tamní zpravodajské služby bezpečné útočiště pro některé nacisty a jejich spolupracovníky. Tvrdí to alespoň autoři tajné zprávy o pronásledování bývalých nacistů americkými úřady, ze které dnes citoval deník The New York Times.

Čtyři roky se přitom zprávu o 600 stranách snažilo udržet v tajnosti americké ministerstvo spravedlnosti, které ji zpracovalo. Dokument přináší podle listu nové informace a důkazy o dvacítce nejznámějších nacistů, například o Josefu Mengelem. Zároveň popisuje desetiletí často skrytých sporů Washingtonu s jinými státy ohledně válečných zločinců v USA i jinde ve světě.

Tajná zpráva o pronásledování bývalých nacistů americkými úřady

„Amerika, která se hrdě označovala za bezpečné útočiště pro pronásledované, se stala v menší míře bezpečným útočištěm i pro pronásledovatele.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podle zprávy ministerstva byl některým nacistům povolen vstup do USA, přestože vládní představitelé znali jejich minulost. The New York Times, který prý získal kopii dokumentu, soudí, že asi nejbolestivějším zjištěním je přístup k nacistickým přistěhovalcům ze strany americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Ta podle dřívějších vládních a dalších zpráv využívala nacisty uprchlé z Evropy k poválečné zpravodajské činnosti.

Spojené státy některé nacisty využívaly i jinak. Například nacistický vědec Arthur Rudolph, který se za války podílel na vyzbrojování hitlerovského Německa, byl v roce 1945 přijat Spojenými státy pro své znalosti v oblasti výroby raket. Stalo se tak v rámci programu nazvaného Operation Paperclip, který spočíval v náboru vědců, kteří pracovali v nacistickém Německu.

Podle vyšetřovatelů úřadu pro deportace nacistů OSI při ministerstvu spravedlnosti, kteří zprávu vypracovali, se odehrály i úspěšné zásahy amerických úřadů proti řadě ukrývajících se nacistů. Jen od roku 1979, kdy OSI vzniklo, bylo podle úřadu deportováno, zbaveno občanství či zbaveno práva vstupu do USA více než 300 bývalých nacistů.

  • CIA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1670/166907.jpg
  • Nacistický vědec Arthur Rudolph pracoval po válce pro USA. zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2104/210308.jpg
Vydáno pod