Počet mrtvých při požáru šanghajského mrakodrapu stoupl na 53

Šanghaj (Čína) - 53 lidí přišlo o život při požáru obytného mrakodrapu v centru Šanghaje a dalších 70 skončilo v nemocnici. Budova právě procházela rekonstrukcí, když se oheň rozšířil z lešení a kompletně ji zničil. Podle záchranářů počet obětí nemusí být konečný a hasiči teď prohledávají spáleniště. Policie už zadržela čtyři lidi, které podezřívá, že mohli požár zavinit nesprávným svařovaním bez povolení.

Oheň vypukl na lešení a posléze se rozšířil do budovy o třiceti podlažích, která prochází rekonstrukcí. Centrum města zahalila oblaka černého hustého kouře, který stoupal z vrcholu mrakodrapu. Nejméně dvě osoby zahynuly poté, co ve snaze uniknout ohni vyskočily z oken budovy. Hasiči s požárem bojovali několik hodin, hasili i ze střechy nedaleké budovy, aby voda dosáhla do vyšších pater. Zraněné převážely sanitky na nedaleký stadion, kde záchranáři zřídili krizové centrum.

Na místě zasahovalo přes 100 hasičských vozů. Jedna z místních obyvatelek si ale stěžovala, že se hasiči k plamenům nedostali rychle. První hasičské vozidlo přijelo nejméně o 25 minut později, citovala ženu AP. Hasiče ale prý volala ihned, jak oheň spatřila. Příčinu požáru teď úřady vyšetřují. Zjišťují, jaké zrovna při rekonstrukci probíhaly práce a zajímá je taky, jak to, že se oheň rozšířil na celou budovu tak rychle.

Požár mrakodrapu v Šanghaji (zdroj: ČT24)