Rakouský farář se tajně oženil a dostal padáka

Vídeň - Farář z dolnorakouského Kapellnu, který se loni v létě tajně oženil, přišel o svůj úřad. Johann Fent musel opustit svůj úřad okamžitě poté, co jeho nadřízení na utajované manželství přišli. Farář kromě práce ztratil i plat. Fentův případ oživil v Rakousku diskusi o celibátu a vyvolal vlnu solidarity s propuštěným.

Čtyřiasedmdesátiletý Johann Fent patřil od roku 1955 k salesiánskému řádu a na kapellnské faře působil od března 2001. Loni v červenci se tajně oženil se svou osmapadesátiletou přítelkyní Elisabeth. Poznal ji ve Vídni před 24 lety. Řekl, že tamní farníci o jejich vztahu věděli. „Většina z nich říkala, že má recht!“ uvedl duchovní. Jeho partnerka se za ním do Kapellnu přestěhovala. I tady prý všichni věděli, že jako farář žije se ženou. Mluvívalo se o ní ale jen jako o hospodyni.

O tajné svatbě se nevědělo do minulého týdne, kdy na úřad přišly příslušné dokumenty. O nich se dozvěděla i církev. Diecéze na svých webových stránkách uvedla, že páterův krok „automaticky způsobil jeho vyloučení z řádu Salesiánů a zákaz výkonu jeho kněžské služby“.

„Když jsem viděl zástupce svého řádu a zástupce diecéze, hned jsem věděl, o co jde,“ řekl Fent. Podle něj ale byly rozhovory přátelské a jeho vyhození proběhlo v uvolněné atmosféře. Byt vyklidil do čtyř dní.

Reformní kněží se bouří

S jednáním nejsou spokojeni členové rakouského reformního hnutí farářů, k němuž se počítají tři stovky duchovních. Podle iniciativy bylo „vyhnání“ z fary „nekřesťanské“. Podle diecézního generálního vikáře Eduarda Grubera se k Fentovi ale ani řád ani diecéze „nekřesťansky“ nezachovaly. Salesiáni mu prý nabídli při změně jeho života pomoc a duchovní se vystěhoval mnohem rychleji, než byla stanovená lhůta.

Šéf reformní iniciativy farářů Helmut Schüller řekl, že je mnoho duchovních, kteří jsou kvůli celibátu nuceni „žít v životní lži“ podle hesla „co není vidět navenek, to neexistuje“. Dodal, že církev by měla usilovat o svou reformu „jako každý civilizovaný podnik“.

Vydáno pod