Do Bratislavy přijel oslavit 17. listopad i Lech Walesa

Bratislava - Mezi mnoha známými tvářemi, které se dnes v Bratislavě zúčastnily oslav 21. výročí takzvané sametové revoluce v Československu, byl i někdejší vůdce polské protikomunistické opozice a pozdější prezident Lech Walesa. Setkal se i se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou, která byla členkou polistopadového hnutí Veřejnost proti násilí (VPN).

Walesa, někdejší tvář polského odborového hnutí Solidarita, se setkal s několika bývalými členy VPN. „Je těžké si představit, jak by ten boj skončil, kdybyste se do něj nezapojili, a proto vám Solidarita děkuje,“ prohlásil Walesa, jenž také vyzval k vytváření nové sjednocené solidární Evropy. Prezident Ivan Gašparovič podobně jako loni uctil popravené a umučené vězně komunismu na hřbitově v bratislavské části Ružinov.

Slovenská vláda k dnešnímu výročí přijala zvláštní prohlášení. "Navzdory
tomu, že se za těch jednadvacet let svobody a demokracie uskutečnily
základní historické změny (…), občané mají často oprávněný pocit, že
stopy starých časů nejsou ještě odstraněny, že ne vždy dostatečně čelíme
novým nástrahám a že morální stav společnosti na všech úrovních se
nezlepšuje," přečetla část prohlášení premiérka Radičová, která od léta
vede kabinet pravého středu. Vládní prohlášení připomíná nespokojenost lidí s korupcí, s klientelismem či s nedodržováním práva v zemi.  

Živý vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Letošní bratislavské oslavy pádu komunistického režimu byly bohatší na hosty i na doprovodné akce než ty, které se konaly loni. Den otevřených dveří byl například i ve slovenském parlamentu. Loňské oslavy 20. výročí totiž poznamenaly spory mezi tehdejší vládou Roberta Fica a středopravou opozicí.