Cholera už je v Dominikánské republice i na Floridě

Port-au-Prince/Miami – Cholera, která vypukla na Haiti, se po Dominikánské republice rozšířila i na Floridu. První nakaženou je žena, která se před týdnem vrátila z návštěvy příbuzných právě na Haiti. Podle lékařů je v dobrém stavu, je ale možné čekat další podobné případy - jen na Floridě totiž žije komunita skoro čtvrt milionu Haiťanů a Haiti a Miami spojuje denně několik leteckých linek.

V úterý byl zaregistrován první případ cholery také v Dominikánské republice sousedící s Haiti. Vláda v Santo Domingu tak neuspěla, když se snažila zabránit šíření nákazy zavedením různých omezení na volný pohyb osob a zboží mezi oběma státy. Stejně jako u Haiti se jedná o historicky první případ, kdy zde byla tato pro region netypická nemoc zaznamenána.

Podle nejnovější bilance už na Haiti zemřelo na choleru 1 034 lidí. Mezinárodní organizace už dříve varovaly, že by se nemocí nakonec mohlo nakazit až 200 tisíc obyvatel státu, v němž žije 8,9 milionu osob. Epidemie je další těžkou zkouškou pro stát, který se vzpamatovává z lednového ničivého zemětřesení a dalších pohrom včetně nedávného hurikánu.

Cholera na Haiti
Zdroj: ČT24