Švédsko vydalo zatykač na zakladatele WikiLeaks

Stockholm – Švédské státní zastupitelství vydalo zatykač na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho. Existuje podezření, že se 32letý kontroverzní Australan ve Švédsku dopustil znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Případ se vztahuje k jeho stykům se dvěma ženami během srpnové návštěvy této skandinávské země. Assange ale spáchání jakéhokoli sexuálního deliktu ve Švédsku popírá.

Státní zástupkyně Marianne Nyová zdůvodnila vydání zatykače tím, že vyšetřovatelé nedokázali podezřelého přimět k tomu, aby se dostavil k výslechům. Příslušný stockholmský soud pak odpoledne schválil rozšíření zatykače na mezinárodní. Assange je nyní mimo Švédsko a místo jeho pobytu není známo.

Assange se původně chtěl ve Švédsku usadit, ale s pokusem získat tam povolení k pobytu neuspěl. Obviněný už dříve naznačoval, že za jeho obviněními ze sexuálních deliktů mohou stát americké služby; byl prý australskými tajnými službami před podobnou možností varován. Server WikiLeaks letos zveřejnil stovky tisíc tajných dokumentů o operacích v Afghánistánu a Iráku. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu.

Julian Assange
Zdroj: Julian Assange/Wikipedia