Po poutnících zbyly v Mekce tuny opadu, zápach a lidské vlasy

Mekka – Mekka je plná odpadků a děsivého zápachu. V ulicích se válí lidské vlasy, použité holicí strojky a bez masky přes ústa a nos se zde nedá projít. Do Mekky letos opět dorazily na muslimskou pouť miliony lidí. V místě se teď po jejich odjezdu chystá obří úklidová akce.

Letošní pouť vykonalo údajně 2,8 milionu lidí, což je o 800 tisíc víc než počet vydaných povolení. Rijád sice reguluje počet účastníků tradiční pouti, každoročně se ale do Mekky dostanou i ti, kteří povolení nezískali.

V Mekce je návštěva milionů poutníků znát. Muži si podle rituálu mají oholit vlasy, na místě se proto všude válí chuchvalce vlasů a použité holicí strojky.

Vůbec nejhorší je to ve stanovém městečku v údolí Míná, kde poutníci stanovali. Úzkými uličkami mezi stany se nedá projít bez masky na tváři, chce-li člověk uniknout před odporným zápachem odpadu pokrývajícího zem.

Do uliček v Míně už nastoupili metaři ve žlutých kombinézách a začali uklízet spoušť. O nic lepší to není na pahorku Arafát, na němž se poutníci modlili celé pondělí, ani v ulicích Mekky, kde se narodil prorok Mohammed a do níž vykonal pouť před koncem života.

Vydáno pod