Kazaň zachvátila sportovní horečka

Kazaň - O pořadatelství mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 má velký zájem Rusko. Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozhodne o místě konání už 2. prosince a na řadě je Evropa. Jedno z možných hostitelských měst Kazaň už zachvátila sportovní horečka, staví se stadiony i vesnice pro sportovce.

V Kazani vládne sportovní atmosféra. Město za tři roky hostí Univerziádu, která poslouží jako organizační rozcvička před olympiádou v Soči. Kazaň si ale myslí i na fotbalový šampionát v roce 2018.

Sportovní vesnička už stojí. Špičkové stadiony se staví jako o život. Vláda do šampionátu investuje 10 miliard dolarů. Slibuje také, že uvolní vízovou politiku, aby sem mohli přijet fanoušci.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Bylo by spravedlivé dát mistrovství Rusku, protože v historii jsme k rozvoji fotbalu hodně přispěli. Dali jsme světu velká jména i vítězství a přitom se u nás šampionát nikdy nekonal,“ říká starosta Kazaně Ilsur Metšin.

Rusové si věří nejenom v tom, že získají pořadatelství, už se dokonce vidí i na stupních vítězů samotného plánovaného šampionátu. „Rusko je velká země s obřím potenciálem, takže ostatní s námi prostě nemohou soupeřit. Budeme mistry světa,“ myslí si fotbalová naděje z Kazaně Vladislav Šulvajn z klubu Rubín, mistr Ruska 2010 v juniorské lize.