Kardinálové jednají ve Vatikánu o pedofilii

Řím - Ve Vatikánu se dnes sešel papež Benedikt XVI. s kardinály z celého světa, aby společně jednali o klíčových otázkách postavení a role církve ve světě a mimo jiné se zabývali i pedofilními skandály, které katolickou církví v posledních letech otřásly. Na setkání se dostavilo na 150 kardinálů, mezi nimiž je i 24 těch, kteří budou oficiálně jmenováni v sobotu.

Zasedání konzistoře, jehož se účastní i český kardinál Miloslav Vlk a které bylo označeno za „den modliteb a rozjímání“, zahájil vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone proslovem o náboženské svobodě ve světě. Toto téma je považováno za aktuální zejména po masakru 44 věřících a dvou kněží při mši z 31. října v bagdádské katedrále, který rozpoutalo komando al-Káidy. Tato teroristická organizace označila křesťany za „legitimní terče“.

Velké znepokojení papeže pak vyvolal rozsudek smrti vynesený nad pákistánskou křesťankou Asií Bibiovou za rouhání proti proroku Mohamedovi. Benedikt XVI. tento týden vyzval k jejímu osvobození.

Kardinálové jednají o pedofilii (zdroj: ČT24)

Diskusi o pedofilii otevře teprve později odpoledne prefekt Kongregace pro nauku víry, americký kardinál William Levada, přednáškou na téma Odpověď církve na případy sexuálního zneužívání. Tato kongregace, bývalá inkvizice, je pověřena posuzováním všech závažných zločinů v rámci katolické církve.

Je to poprvé, co bude konzistoř rokovat o tak citlivé otázce. Vatikán však již dal najevo, že od schůzky nelze příliš očekávat. Jde prý především o to, aby si Benedikt XVI. vyslechl názory kardinálů. „Nelze očekávat, že kolegium kardinálů zveřejní nějaké dokumenty,“ upozornil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

V sobotu papež jmenuje 24 nových kardinálů, dvacet jich je mladších 80 let a budou mít tedy právo účastnit se případné volby nové hlavy katolíků. Mezi kardinály se mimo jiné zařadí dosavadní biskupové z Afriky, například z Guineje, Konžské demokratické republiky, Zambie a Egypta. Evropané však stále mají ve sboru volitelů většinu s 62 kardinály, z nichž je 25 Italů.

Papež příští rok navštíví Německo

Benedikt XVI. příští rok, pravděpodobně v září, oficiálně navštíví rodné Německo. Dnes to oznámil německý prezident Christian Wulff. Papež by měl navštívit Berlín, jihoněmecký Freiburg a Erfurt. „Pro mě i pro velmi mnoho lidí v naší zemi je zvlášť velkou radostí a ctí smět přivítat svatého otce 60 let od jeho vysvěcení na kněze v jeho vlasti,“ prohlásil německý prezident.

Benedikt XVI., někdejší kardinál Joseph Ratzinger, sice Německo jako hlava katolické církve navštívil už dvakrát, předchozí návštěvy však byly vedeny jako pastorační a soukromá. V roce 2005, nedlouho po intronizaci, zavítal Benedikt XVI. do Kolína nad Rýnem, kde se konal Světový den mládeže. Další rok pak soukromě navštívil rodné Bavorsko.