Krachne olympiáda na Slovensku?

Bratislava - Už za tři měsíce má ve Vysokých Tatrách začít olympiáda neslyšících. Ambicióznímu projektu za téměř dvě miliardy korun ale hrozí krach. Slovenským pořadatelům se zatím nepovedlo pokrýt financování, které mělo přijít hlavně od soukromých sponzorů.

Rekonstrukce stadionů v Levoži a Kežmaroku vázne. Neslyšící sportovci by na nich měli v únoru soutěžit v ledním hokeji a curlingu, firmy ale zastavily práce. Pořadatelé jim dluží miliony a peníze za dosud odvedenou práci jsou v nedohlednu. „Přiznáváme, že distribuce zdrojů na Slovensko se zpožďuje. Brzo ale bude situace vyřešená – včetně plateb za rekonstrukce staveb,“ uklidňuje prezident Slovenského deaflympijského výboru Jaromír Ruda.

Podobné sliby ale stavitelé poslouchají už několik měsíců. Dnes už málokdo věří, že se hry na Slovensku vůbec uskuteční. „Na začátku byly velké plány na vytvoření nového areálu. Časem to ale ztratilo na aktuálnosti a začali jsme žít v realitě, že nic nebude,“ přiznává bývalý šéf organizačního výboru deaflympiády Michal Sýkora.

Reportáž Ladislava Krerekeše (zdroj: ČT24)

Zahajovací ceremoniál 17. deaflympijských her by se měl uskutečnit přesně za tři měsíce. Areál pro něj měl být kompletně zrekonstruován, zatím se ale neopravilo vůbec nic. Ruda navíc čelí obvinění ze zpronevěry peněz od sponzorů. Kvůli dluhům, které nahromadil, se nepodařilo získat ani podporu státu.

Okolo takzvaných tichých her asi bude na Slovensku ještě hodně křiku. Finanční problémy může vyřešit soud. Největší škody ale hrozí postiženým sportovcům – pokud se hry vůbec neuskuteční.

  • Rozestavěné sportoviště pro olympiádu neslyšících autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211566.jpg
  • Můstek pro olympiádu neslyšících autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2116/211568.jpg