Konec razítek v Tatarstánu?

Kazaň - Jako protipól byrokracie v celém Rusku se ukazuje trend v jedné z autonomních republik. Tatarstán se rozhodl přejít na elektronickou komunikaci a v praxi tak předvést, že modernizace podporované prezidentem Dmitrijem Medvěděvem můžou fungovat. V rámci Ruské federace je to ojedinělá snaha.

Všichni ruští podnikatelé vědí, že bez razítek úřadů se obejdou jen stěží. Zdejší úředníci formuláře milují. V Tatarstánu, ctižádostivé republice na řece Volze, je cítit závan změny. Na úřadech i v nákupních centrech fungují infomaty umožňující přístup k celé škále služeb – od žádostí o pas až po placení pokut. Tomu, kdo potřebuje pomoct, služba poradí.

Díky slušným zásobám ropy patří Tatarstán mezi nevyspělejší části Ruska a v moderních technologiích je několik kroků před jinými regiony. Část zisků z ropy úřady nasypaly do elektronického vládnutí. „Díky moderním technologiím se všechno odehrává v elektronické podobě přes internet. Mnoho lidí ale k němu nemá přístup. Proto jsou ve městě terminály,“ vysvětluje Airat Chasanov z centra tatarstánských informačních technologií.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Infomaty se v Kazani objevily před rokem. Zatím jich je čtyřicet pět. Nejenže šetří čas, ale také znemožňují vymáhat úplatky. „Lidé reagovali různě, ne vždycky nadšeně. Některé reformy se přijímají těžko bez ohledu na to, že občanům usnadní život,“ dodává starosta Kazaně Ilsur Menšin.

Modernizace jde ještě dál. Jednání vlády je živě na webu. Záchrannou službu i městskou dopravu kontroluje satelit. Chystá se bezdrátové internetové pokrytí nové generace, první svého druhu v Rusku. Už teď má k internetu přístup polovina obyvatel hlavního města. Příští rok to má být 70 procent.

  • Ruský infomat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211675.jpg
  • Ruské formuláře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211672.jpg