V Číně se znovu objevilo otrávené mléko

Peking - V čínské centrální provincii Chu-pej se znovu objevily mléčné výrobky kontaminované melaminem. Jeho množství v aromatizovaných mléčných nápojích svědčí o tom, že nejde o náhodu. V roce 2008 po požití melaminu v dětském sušeném mléce zemřelo šest kojenců, 300 tisíc dětí onemocnělo. Technickou látku přidávali do ředěného mléka podvodníci, aby naoko zvýšili obsah bílkovin a hlavně svoje zisky. Jednadvacet lidí za to šlo k soudu, dva dostali trest smrti.

Čína po skandálu slíbila, že zavede přísnější bezpečnostní opatření a zesílí kontroly mléčného průmyslu. Podle odborníků se ale zdá, že někteří distributoři po více než roce zřejmě usoudili, že přísnost kontrol už polevila, a kontaminované výrobky znovu zkoušejí protlačit na trh.

Nově objevené kontaminované aromatizované mléčné nápoje se dostaly do prodeje v různých obchodech města Siang-fan v provincii Chu-pej. Analýzy v nich našly takové množství melaminu, které naznačuje, že výrobce nakoupil sušené mléko s jeho obsahem vědomě. Melamin se běžně používá při výrobě plastů a hnojiv.