Speciální prádlo chrání intimní partie před skenery

Denver (USA) - Speciální druh spodního prádla s fíkovým listem uvedl na trh americký návrhář Jeff Buske. Listy na slipech či kalhotkách firmy Rocky Flats Gear ale nejsou samoúčelné - díky použitému kovovému materiálu mají nositele ochránit před dotěrným pohledem letištních či lékařských skenerů.

Podle Buskeho je fíkový list z kovového prachu, díky němuž je vzor poddajný, tenký a příjemný na nošení. Jeho hlavním úkolem ale je ukrýt všechno, co pro zachování cudnosti má zůstat zahaleno. Směs je kombinací wolframu a dalších prvků, které nespustí detektory kovů.

Cestující, který si nové prádlo oblékne, se ale vystavuje jinému nebezpečí: co neuvidí letištní skener, budou muset důkladněji proklepnout úředníci bezpečnostní dopravní kontroly při osobní prohlídce.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Zpřísněné kontroly cestujícím komplikují život

Zpřísněné kontroly na letištích ve Spojených státech už komplikují leteckou dopravu. Zdržují odbavení a navíc znepříjemňují pasažérům život. Bezpečnostní složky nainstalovaly do odbavovacích hal přes 400 skenerů celého těla na 68 letištích. Americké aerolinky navíc zavedly nové příplatky: u některých dopravců může druhé zavazadlo prodražit letenku až o 140 dolarů.

John Pistole, šéf bezpečnostní dopravní komise:

Úřady se brání tím, že opatření jsou nutná, protože hrozeb teroristických útoků přibývá. Přísnější opatření na letištích platí i pro nákladní lety. Dopravci i bezpečnostní experti se teď snaží vyvinout skener, s jehož pomocí by mohli kontrolovat celé náklady.