Místo vozíku ReWalk - paraplegici se mohou opět postavit na nohy

Tel Aviv - Izraelští inženýři vymysleli speciální přístroj, který pomáhá paraplegikům postavit se znovu na nohy. Tvůrci říkají, že má potenciál změnit životy těžce postižených a to nejen po fyzické stránce, ale i po té emocionální. Může prý přispět k celkovému zlepšení jejich zdraví a dodat jim sebedůvěry. Přístroj si našel cestu i do mnoha rehabilitačních klinik a nemocnic. ReWalk zatím neumí pomoci quadruplegikům. Pro tvůrce zázračného přístroje je to další výzva.

ReWalk je robotická konstrukce, kterou postižený nese na svém těle. Je vybavená senzory reagujícími na pohyb, speciálním počítačem, přenosnými bateriemi a elektromotorem. Paraplegik ovládá ReWalk pomocí pohybů horní části těla.

Zakladatel společnosti, která přístroj vyrábí, začal tuto myšlenku rozvíjet poté, co se sám dostal na vozík. „V roce 1997 jsem měl úraz a dostal jsem se do této situace. Když jsem seděl na vozíku, přemýšlel jsem o tom, proč je vozík jediným současným řešením,“ uvedl Amit Goffer ze společnosti ARGO Medical Technologies.

Přístroj, který pomáhá paraplegikům se postavit (zdroj: ČT24)

Plán se začal zhmotňovat na začátku tohoto tisíciletí

Už v roce 2004 probíhali první laboratorní experimenty a v roce 2006 se rozjela pilotní studie na Izraelském technickém institutu. Na projektu pochopitelně spolupracovali i zdravotníci. A výsledek? Přístroj, který pomáhá paraplegikům chodit pomocí speciálních berlí. Nyní zvládnou i vstát a znovu si sednout, vylézt po schodech, jít do kopce nebo z kopce. „Paraplegik se ráno probudí, a místo aby se přesunul na vozík, tak se obleče do tohoto přístroje, který je na židli vedle postele. Má ho na sobě celý den, od rána do večera. Může díky němu dělat prakticky všechno,“ vysvětlil Goffer.

Smutná zpráva je, že ReWalk nepomůže quadruplegikům, tedy těm, komu zranění páteře znehybnilo nejen nohy, ale i ruce. Ironií osudu je takovým člověkem i sám autor projektu Amit Goffer. Řešení pro quadruplegiky by mělo být dalším cílem. Zatím se přístroj hodí pro lidi, kteří mohou používat své ruce. „Přístroj se nedokáže pohybovat sám a nedokáže to ani jeho uživatel. Dohromady to ale zvládnou. Jakmile má uživatel přístroj na sobě, kontroluje všechny jeho funkce. Když chce chodit, zmáčkne tlačítko pro chůzi. Pak se musí vzepřít na berlích a naklonit se trochu dopředu. Jeho pohyb zachytí senzor a aktivuje se krok,“ popsal operační šéf společnosti ARGO Oren Tamari.

Tvůrci přístroje se domnívají, že ReWalk může kladně ovlivnit zdraví paraplegiků. Řada jejich zdravotních problémů souvisí s neustálým sezením. Vznikají zažívací problémy, potíže s krevním oběhem nebo proleženiny. Možnost vzpřímeného postoje vede k procvičování rukou i ochrnutých nohou. Hmotnost přístroje přitom uživatele nezatěžuje, protože s pohybem pomáhají elektromotory.

Přístroj ReWalk pomáhá paraplegikům znovu se postavit na nohy
Zdroj: ČT24