Středomořská kuchyně okouzlila UNESCO

Řím – Španělé, Italové, Maročané i Řekové se v jídle vyžívají. Čerstvá zelenina, zelené bylinky, chleba a olivový olej jsou základem jejich kuchyně. Používají zásadně čerstvé místní suroviny, v jídle prosazují střídmost. Výjimečný je také způsob, jak lidé ze zemí kolem Středozemního moře stolují. Jídlo je pro ně rituál. Právě proto se dostala středomořská kuchyně na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

„Středomořská dieta je kulturní a důležité dědictví. Nejde jen o jídlo, ale o to, jak jíte. Důležitá je sezónnost, jednoduchost. Je to soubor chování, který dělá tohle jídlo zdravým, samozřejmě pokud jste střídmí,“ říká odborník na výživu Carlo Canella.

Středomořská kuchyně je především jednoduchá a lehká, což oceňují i výživoví poradci. „Je to strava, která chrání před nemocemi typickými pro vyspělé země, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, problémy metabolismu,“ tvrdí Carlo Canella. 

Reportáž o italské kuchyni (zdroj: ČT24)

Základem středomořské kuchyně jsou olivový olej, obiloviny, čerstvé i sušené ovoce, zelenina. Lidé v přímoří jedí ryby a mořské plody, ve vnitrozemí zase maso, mléko a sýry. Pokrmy voní po nejrůznějších kořeních. 

UNESCO o středomořské kuchyni:

„Středomořská kuchyně je soubor tradičních postupů znalostí a dovedností předávaných z generace na generaci. Poskytuje pocit sounáležitosti a kontinuity příslušných kultur.“

Středomořská strava ale nejsou jen samotné suroviny. Zdejší vaření, to je soubor dovedností, znalostí a praktik, které zdejší lidé používají už staletí. Jídlo je základem společenských tradic a zvyků. Na kulturních slavnostech, kde se především jedlo, vznikla řada lidových písní nebo tanců. I proto zařadilo UNESCO středomořskou kuchyni na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví.

Vydáno pod