V Bratislavě našli policisté výbušninu

Bratislava – Policie dnes v centru Bratislavy našla průmyslovou trhavinu s rozbuškou, ta byla umístěná v jednom z barů nedaleko prezidentského paláce. Potvrdil to bratislavský krajský policejní mluvčí František Peczár. Asi sto gramů výbušniny se našlo na parapetu baru ve Štefánikově ulici.

Policie obdržela hlášení o nálezu podezřelého balíčku ve 12:44. Na místo dorazily policejní hlídky. Policie ulici uzavřela, zastavila zde veškerou dopravu a evakuovala lidi. Pyrotechnici při bližším ohledání balíčku zjistili, že obsahuje průmyslovou trhavinu. Poté výbušninu zlikvidovali.

„Důvody umístění trhaviny jsou předmětem vyšetřování,“ řekl Peczár. Ulice v centru města byla uzavřená asi hodinu. Teď už je v místě znovu normálně povolena doprava.

Policie zahájila trestní stíhání pro nedovolené ozbrojování. Pachatel je neznámý, není ani jasné, zda měla výbušnina explodovat. V případě, že se podaří pachatele vypátrat, hrozí mu několik let vězení.

Bezpečnostní odborník Juraj Zábojník slovenskému rozhlasu řekl, že výbušniny bylo dostatečné množství, aby zabila nebo vážně zranila člověka v okruhu několika metrů. „Sto gramů je dost hodně na to, aby to způsobilo nejen materiální škody, ale i lidské ztráty,“ uvedl.