V USA se bude popravovat látkou pro zvířata

Oklahoma City - Soud v americkém státu Oklahoma schválil použít při popravách látku určenou k usmrcování zvířat. Svým rozhodnutím reagoval na nedostatek anestetika, které se jinak ve Spojených státech běžně užívá při exekucích. Dnes o tom informoval deník The Wall Street Journal, podle kterého je možné, že rozhodnutí Oklahomy budou následovat další americké státy.

Anestetikum thiopental sodný je jednou ze tří složek smrtící injekce, která se v USA používá k popravám. Látka odsouzeného uspí těsně před tím, než začnou účinkovat zbylé dvě složky způsobující ochrnutí svalů a srdeční zástavu. Uspání vyžaduje americká ústava s odůvodněním, že ani při popravě se nesmí s odsouzeným zacházet krutě.

Thiopentalu sodného je ale nyní v celých USA nedostatek. Jediný výrobce, který anestetikum na americký trh dodává, má totiž technické problémy s produkcí látky. Výrobu neobnoví dřív než v příštím roce. Kvůli nedostatku anestetika už bylo ve Spojených státech odloženo vykonání několika poprav.

Oklahomské úřady proto navrhly užívat namísto dosavadního anestetika pentobarbital sodný, s nímž pracují veterináři. Návrh ihned napadli obhájci dvou odsouzených, protože anestetikum podle nich neúčinkuje dost rychle a odsouzený by mohl být při vědomí, když zaberou zbývající látky smrtící injekce. Oklahomský soud ale námitky proti užití pentobarbitalu sodného nepřijal.

Vydáno pod