Kreml nařídil Lavrovovi, aby se vyhnul Lukašenkovi

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nařídil ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, aby se během nynější návštěvy Minska vyhnul setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Napsala to dnes ruská agentura RIA Novosti, která se odvolává na své zdroje v Kremlu. Kreml nechtěl informaci pro agenturu AFP potvrdit. Šéf ruské diplomacie se obvykle setkává se šéfy států při cestách do zemí Společenství nezávislých států.

„Setkání se nepředpokládá, protože ruský ministr zahraničí dostal v tomto smyslu od ruského prezidenta přesné instrukce,“ uvedl podle agentury RIA Novosti zdroj z Kremlu. Lavrov je od pondělí na návštěvě v Minsku, kde jedná se svým běloruským partnerem Sjarhejem Martynavem. Dnes by se měl s novináři sejít na tiskové konferenci.

Ruský list Kommersant dnes přichází s jiným vysvětlením situace a píše, že setkání s ruským ministrem odmítl naopak Lukašenko. Lavrovova návštěva v Minsku je podle Kommersantu „posledním varováním Moskvy“, které vadí Lukašenkovo posilování vztahů s Evropou.

Vztahy mezi Moskvou a Minskem se ochlazují 

Alexandr Lukašenko, který je kritizován Západem za svůj autoritářský režim a porušování lidských práv, byl dlouhou dobu nejbližším spojencem Moskvy. V posledních měsících ale nastalo ve vzájemných vztazích značné napětí zejména v souvislosti s tím, jak se Minsk snaží přiblížit k Evropské unii. Rusko odebralo Bělorusku některé ekonomické výhody, mimo jiné zvýhodněné ceny plynu. V ruských státních televizích se objevilo několik reportáží, v nichž byl Lukašenko označen za psychopata.

K novému napětí v rusko-běloruských vztazích dochází necelý měsíc před prezidentskými volbami v Bělorusku. Jejich velkým favoritem a podle médií i velmi pravděpodobným vítězem je Lukašenko, který je u moci od roku 1994.