Papež v nové knize o homosexualitě, kondomech a abdikaci

Vatikán – Stanovisko papeže Benedikta XVI. ke stovce nejrůznějších, často i kontroverzních témat a pohled do jeho soukromí nabízí kniha rozhovorů nazvaná 'Světlo světa. Papež, církev a znamení časů', kterou dnes slavnostně představili ve Vatikánu. V publikaci Benedikt XVI. mimo jiné připouští, že by mohl být po více než sedmi stoletích prvním papežem, který rezignuje na svou funkci, pokud již na úřad nebude stačit tělesně nebo duševně. Jde o první knižní podobu papežových rozhovorů od jeho nástupu do čela katolické církve v roce 2005. Je přeložena do 18 jazyků.

Z předem zveřejněných úryvků z knihy o 18 kapitolách největší zájem veřejnosti i médií vzbudil fakt, že papež vůbec poprvé veřejně připustil možnost používat v některých případech kondomy k zastavení viru HIV. Oprávněnost používání kondomu se podle dodatečného papežova vyjádření vztahuje na osoby obou pohlaví poskytujících sex za úplatu, i když v knize původně hovořil pouze o mužských prostitutech. Až dosud se oficiálně Vatikán bránil jakékoli formě antikoncepce - kromě abstinence - a neschvaloval používání prezervativů ani v případech předcházení přenosným chorobám.

„Papež souhlasil s vydáním knihy rozhovorů, aby odpověděl na otázky dnešní doby,“ prohlásil dnes mluvčí Vatikánu Federico Lombardi při prezentaci knihy. V interview prý hlava katolické církve záměrně volila jednoduchou hovorovou řeč pro přiblížení textu běžným čtenářům.

Rozhovory vedené mezi papežem a německým autorem Peterem Seewaldem se věnovaly například i otázce islámu. Benedikt XVI. odmítl jako projevy netolerance například zákaz nošení burky ve Francii nebo referendum Švýcarů o zákazu stavby mešit a minaretů v jejich zemi. Papež se v knize vyjadřuje i k homosexualitě, která podle něj může být pro člověka „velkou zkouškou“, nicméně nikdy prý nemůže být považována za morální. „Je to něco, co jde proti přirozenosti, kterou Bůh původně chtěl,“ konstatoval papež. Zdůraznil také, že kněží nemohou být gayové. Výběr kandidátů na kněžský úřad musí být proto podle něj velmi důkladný.

Papež rovněž připouští možnost rezignace hlavy římskokatolické církve, ačkoliv je běžné, že zůstává v úřadě až do konce svého života. Posledním papežem, který o své vůli rezignoval, byl Celestýn V. Ten usedl na stolec v roce 1294, když mu bylo 85 let. Úřad opustil o pouhých pět měsíců později s prohlášením, že na úkol nestačí.

Africké organizace boje proti AIDS papežovy výroky vítají

Papežův postoj k používání kondomů ocenili představitelé afrických organizací pro boj proti AIDS. „Je to obrovský skok… Církev přijala fakt, že prezervativy jsou důležitým pomocníkem v boji proti AIDS. Uvidíme, zda se tento porok v oblasti názorů odrazí také v činech,“ uvedl Fogué Foguito, ředitel kamerunské neziskové organizace Positive-Generation, která se na boj se smrtelnou chorobou zaměřuje.

„Bude pro nás mnohem snazší, když nebudeme narážet na názor církve. Dosud bylo těžké v této oblasti vyvinout úspěšnou strategii,“ uvedl Youssouf Bamba, koordinátor sítě Repmasci, která v boji proti nemoci sdružuje žurnalisty a humanitární a výchovné pracovníky v Pobřeží slonoviny.

Podle Jane Mcochudhové z organizace keňských žen v boji proti AIDS (WOFAK) je důležitý také fakt, že o papežově výroku dychtivě píší lokální africká média. Posun v postoji církve k prezervativům chválili také zástupci neziskových a zdravotnických organizací ze Senegalu, Konga a Jihoafrické republiky. Vnímají jej jako velký pokrok, který napomůže lepšímu a efektivnějšímu boji proti AIDS.

Názor církve je v Africe stále důležitý vzhledem k tomu, že katolíci tvoří přibližně 17,7 procenta obyvatel kontinentu.

„Papež v knize mluví o krizi v církvi i ve světě, o existenci a trvání společnosti. Apeluje na lidstvo a poukazuje na to, že planeta už nemůže dále žít tak jako doposud. Vysvětluje, že kvůli budoucnosti můžeme a musíme změnit život této planety a civilizované společnosti. Toto je opravdu velké téma. Svět však diskutuje o otázce kondomů. Je to směšné a trapné. Vím, že je to otázka důležitá. Proto jsem ji položil a papež odpověděl velmi přesně a konkrétně,“ okomentoval dnes diskuse o nové knize německý novinář Peter Seewald, který s papežem rozhovory vedl. 

Český překlad této knihy se už také připravuje. Vydá ji brněnské nakladatelství Barrister and Principal zřejmě do konce tohoto roku.