Obřízka může chránit před AIDS, Afričanům se do ní ale nechce

Harare - Virus HIV, způsobující zatím nevyléčitelnou nemoc AIDS, představuje v Africe jeden z hlavních problémů. Výdaje za léčbu a péče o nemocné a sirotky odčerpávají značné prostředky z napjatých státních rozpočtů. Nemoc některé africké země doslova decimuje. Přitom prý může hodně pomoci jednoduchá desetiminutová operace - mužská obřízka.

Přemluvit k obřízce nedůvěřivé mladíky není snadné, i když je dokázáno, že právě buňky a membrány v předkožce na sebe snadno nachytávají virus a předávají ho dál do krevního řečiště. V záhybech kůže se navíc mohou držet bakterie. Obřízka sice není všelékem a nemůže nikoho ochránit dokonale, redukuje ale riziko nákazy virem HIV až o šedesát procent.

Program na podporu mužských obřízek začala zimbabwská vláda a neziskové organizace prosazovat před osmnácti měsíci. Od té doby prošlo zákrokem na 12 tisíc mužů. Lékaři mají ambiciózní plán: do roku 2017 chtějí obřezat jeden a čtvrt milionu mužů ze Zimbabwe. Počet klinik, kde se zákrok provádí, by se měl do budoucna rozšiřovat, aby nemuseli zájemci o obřízku cestovat přes půl země. Plány jsou velkolepé: uvažuje se mimo jiné i o tom, že v budoucnu by zákrokem měli projít všichni novorozenci. V Zimbabwe je nakaženo zhruba 13 procent populace, ve skupině mužů mezi třinácti a třiceti lety to je dokonce 20 procent.

Obřízka není všelékem, lékaři proto pacienty vzdělávají i v dalších druzích ochrany před nákazou: říkají jim, jak se mají chovat bezpečně. Problém ale v tomto ohledu představují spíš kulturní bariéry. Obřízka na specializované klinice může některým členům vlády připadat jako příliš prozápadní řešení problému, obavy mají ale i ti, kdo by zákrok měli podstoupit.

Důvodem jsou především mýty, které proceduru provázejí. Někteří muži věří, že obřízka je jakýmsi cizím náboženským rituálem, další si myslí, že obřezaní mají problémy s mužností, a zaznívají dokonce i obavy, že po obřízce se může někdo zmocnit předkožky a provádět s ní magické rituály, díky nimž by mohl zbohatnout.

Riziko nákazy HIV snižuje u vybraných skupin lidí i Truvada

Nebezpečí nákazy HIV u vysoce rizikových skupin homosexuálních a bisexuálních mužů může podle jedné studie mezinárodního týmu vědců snížit i každodenní užívání léku s názvem Truvada. Podle výzkumu se riziko snižuje až o 44 procent. Více než dvouletá studie americké vlády, kterou vědci prováděli v Peru, Thajsku, Jižní Africe a dalších zemích, je první, která ukazuje, že užívání léků u lidí, kteří nejsou nakaženi, může snížit riziko přenosu HIV.

Kampaň za mužskou obřízku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod