Jižní Korea posiluje kvůli KLDR jednotky ve Žlutém moři

Soul - Jižní Korea posílí svou vojenskou přítomnost na pěti svých ostrovech ve Žlutém moři nedaleko Severní Koreje. Soul tak dostává svého rozhodnutí flexibilněji a rázněji reagovat na provokace KLDR, jako byl úterní severokorejský dělostřelecký útok na ostrov Jonpchjong. Zahynuli při něm čtyři lidé a 18 bylo zraněno. Jihokorejský deník Čungang dnes napsal, že základnu, z níž Severokorejci útočili, krátce před palbou navštívil vůdce Kim Čong-il se svým nástupcem a synem Kim Čong-unem. Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong, kritizovaný kvůli reakci Soulu na úterní severokorejský útok, dnes podal demisi.

Severokorejská vláda ve středu večer oznámila, že je připravena k dalšímu útoku, pokud ji jižní soused opět vyprovokuje - úterní akcí prý reagovala na jihokorejské manévry ve sporných vodách Žlutého moře. „Nepřítel střílel z ostrova, který je velmi blízko našeho území. Pro zachování stability na Korejském poloostrově vyvineme nadlidskou sebekontrolu, ale dělostřelectvo naší armády, která brání spravedlnost, zůstává připraveno k palbě,“ uvádí se v oficiálním prohlášení vlády KLDR.

KLDR ukazuje rozhodnost Kim Čong-una, soudí odborník

Pchjongjang kromě toho odmítl návrh zástupců OSN v Jižní Koreji na jednání. Dalších útoků se obávají i zahraniční pozorovatelé. „Očekávám v nejbližších dnech další podobný incident. Severokorejský režim podle mě připravil plán série malých útoků, aby ukázal sílu své armády a rozhodnost budoucího vůdce Kim Čong-una,“ konstatoval politický geograf Steve Vickers.

Dnes Severní Korea připsala částečnou odpovědnost za incident Spojeným státům, které se na podobě námořních hranic mezi KLDR a Jižní Koreou podílely. Od neděle do středy se má konat společné námořní cvičení americké a jihokorejské armády. Jeho termín byl naplánován ještě před incidentem. Do oblasti už proto míří flotila amerických válečných lodí.

Jižní Korea už se začala na možnost dalších útoků připravovat. Na pěti ostrovech ve Žlutém moři chce posílit pozemní jednotky. V roce 2006 se přitom vláda rozhodla, že zde přítomnost námořních sil postupně sníží. „Na řešení severokorejských nesouměrných hrozeb vyčleníme z našeho rozpočtu víc peněz,“ potvrdil mluvčí jihokorejského prezidenta Hong Sang-pyo. Vláda ale zároveň čelí ostré kritice, že projevuje po útoku vůči severu slabost. Kritizována je především nedostatečná a pomalá reakce armády. Tvrdá odveta za jakoukoliv další vojenskou provokaci zaznívá i z pouličních demonstrací.

Bývalý ministr obrany Kim Čang-su dokonce prohlásil, že se měly okamžitě vyslat bojové letouny, které by neutralizovaly severokorejská děla. Podle ministra Kim Te-jonga by ale taková reakce mohla rozpoutat „totální válku“. Dnes ale ministr na svou funkci rezignoval. „Přál si podat demisi na znamení toho, že na sebe bere zodpovědnost za sérii nedávných incidentů,“ uvedl prezidentův úřad.

Jihokorejský deník Čungang uvedl, že raketový útok zřejmě nařídil sám Kim Čong-il. Syn a otec, který se prý snaží získat synovi větší podporu mezi vojskem, se sešli s generálem, který velí námořní základně v provincii Hwanghe namdo, odkud dělostřelectvo pálilo. Severokorejská tisková agentura v pondělí oznámila, že Kim Čong-il byl v Hwanghe namdo na návštěvě rybářů a že ho doprovázela armádní špička včetně syna.

Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes řekl, že je Čína „proti jakékoli vojenské provokaci“ na Korejském poloostrově. Čína je hlavním spojencem KLDR a USA ji vyzvaly, aby dala Severní Koreji najevo, že existují mezinárodní pravidla, která je nutno dodržovat. Tento týden měl přijet podle původního plánu čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' do Soulu. Dnes ale údajně kvůli náhlé změně programu návštěvu odložil.

„Situace je vážná, ale nemyslím si, že je na prahu války,“ řekl ČT velvyslanec v KLDR Martin Tomčo. Incident je podle něj jedním z nejhorších od korejské války v 50. letech. „Je ale zjevné, že žádná ze stran si nepřeje eskalaci napětí,“ dodal s tím, že se začínají objevovat i informace, že celá akce byla sice předem naplánovaná, ale nemělo při ní dojít na civilní oběti: „Mělo dojít k odstřelování neobydlených oblastí ostrova.“ Podle českého velvyslance v Jižní Koreji Jaroslava Olše je na jihokorejskou vládu vyvíjen silný tlak, aby zakročila. Domnívá se ale, že zpřísnění sankcí stejně podobným incidentům nezabrání.