Odškodné od BP chtějí statisíce subjektů, vyhoví se čtvrtině z nich

New Orleans – Téměř půl milionu žádostí o odškodnění za ropnou havárii v Mexickém zálivu registruje společnost BP. Ta na náhrady vyčlenila 20 miliard dolarů. Většina žádostí ale nebude uznána kvůli nedostatečné dokumentaci. Při nejhorší ropné havárii v dějinách USA vyteklo do oceánu 800 milionů litrů ropy. Poškozený vrt se podařilo utěsnit až po třech měsících. Moře i zasažené pobřeží se podle ekologů budou vzpamatovávat ještě několik let.

Správce fondu určeného k náhradě škod Kenneth Feinberg ve středu sdělil, že těsně před úterní uzávěrou přišlo 30 tisíc narychlo podaných žádostí. Z celkových 450 tisíc žádostí nebude podle jeho odhadu dokumentačně vyhovovat 325 tisíc. Někteří ze žadatelů už byli v rychlém řízení vyplaceni. Rybáři dostávají v průměru 17 tisíc dolarů (315 tisíc korun), což je údajně jen polovina z peněz, které by za půlrok rybolovem vydělali.

Kenneth Feinberg o nevyhovujících žádostech o odškodné:

"Nějaký rybář požádá o náhradu tak, že prohlásí: 'Přišel jsem o 30 000 dolarů, protože jsem nemohl lovit, zaplaťte mi to.' A připojí k tomu rybářskou licenci bez další dokumentace.

Firma BP založila fond na odškodnění postižených. Až do srpna 2013 pak mohou své pohledávky uplatňovat žadatelé, kterým jde o velké sumy. Pro ně ale Feinberg stanovil pravidla, která kritizují právníci. Ti, kdo požádají o jednorázovou výplatu podstatné sumy, se vyplacení dočkají jen pod podmínkou, že BP ani jinou zúčastněnou firmu nezažalují. Pokud přistoupí na postupnou výplatu odškodného po menších sumách po třech měsících, mohou BP žalovat. Zdůvodnění žádosti o odškodnění musí být ověřitelné.

Právníci některých poškozených Feinberga podezírají z toho, že se snaží dosáhnout toho, aby se většina žadatelů s BP vypořádala bez soudu. Jeden z nich, James Roy, prohlásil, že nebude svým klientům doporučovat jednorázové vyrovnání a že jim poradí, aby své legální nároky nechali otevřené. Feinberg řekl, že pracuje nezávisle, a ne pod tlakem BP.

O nárocích vyšších než 250 tisíc dolarů bude rozhodovat tříčlenná porota. Všichni žadatelé bez rozdílu se mohou proti rozhodnutí o odškodném obrátit s odvoláním na pobřežní hlídku nebo federální soudy. BP má právo odvolat se proti každému z nároků vyššímu než půl milionu dolarů.

Vydáno pod