Za nelegální financování kampaně hrozí republikánovi doživotí

Austin (Texas, USA) - Soud v texaském Austinu usvědčil někdejšího vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Toma DeLaye z praní špinavých peněz a nelegálního financování volební kampaně. Za tyto činy z roku 2002 mu hrozí doživotí. Peníze na kampaň prý pocházely od firem, což texaský zákon zakazuje. Podle prokuratury pomohly tyto zdroje republikánům získat ve sněmovně většinu. DeLay i jeho právníci trvají na tom, že všechny finanční převody byly legální.

"Chválím Boha za všechno, co se stane, to za prvé. A za druhé, tento rozsudek je svévolný právní potrat. Jsem nevinný,“ okomentoval verdikt Tom DeLay.

Verdikt byl vynesen po třítýdenním procesu, při němž prokuratura předvedla 30 svědků, předložila množství e-mailových zpráv a dalších dokumentů. Obhajoba měla svědků jen pět. Porota po 19 hodinách rokování dospěla k závěru, že je bývalý vlivný politik z éry vlády George Bushe vinen z ilegálního převodu 190 000 dolarů (3,5 milionu korun) na volební kampaň v roce 2002 v Texasu.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Státní zástupkyně Rosemary Lehmbergová:

„Je to vzkaz od občanů státu Texas - veřejní činitelé, kteří je zastupují, to musejí dělat čestně a bezúhonně.“

Podle žalobců DeLay a dva jeho spolupracovníci využili DeLayova texaského politického výboru k převodu firemních peněz do washingtonského národního republikánského výboru, který pak peníze přeposlal sedmi kandidátům do Sněmovny reprezentantů za stát Texas. Tyto peníze pak podle prokuratury pomohly republikánům získat ve sněmovně většinu. Podle obhajoby peníze pocházely od soukromých dárců, což je v Texasu legální. Navíc podle nich DeLay texaskému politickému výboru pouze poskytl své jméno, ale na jeho fungování neměl velký vliv.

DeLay z Kongresu odešel v roce 2006 kvůli obvinění ze spiknutí a praní peněz v rámci kampaně. Za svůj těžkopádný styl si vysloužil ve sněmovně přezdívku Kladivo. Dnes třiašedesátiletý DeLay teď řídí na houstonském předměstí poradenskou firmu. Za praní peněz mu hrozí trest od pěti let po doživotí a za spiknutí trest od dvou do 20 let vězení.

Bývalý vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Tom DeLay
Zdroj: ČT24