Anděl otevírá vánoční trhy v Norimberku

Norimberk - Dneškem ožívá jeden z největších a nejznámějších vánočních trhů světa Christkindlesmarkt v německém Norimberku. Na předvánočních nákupech se tam lidé setkávají už skoro čtyři století. Poprvé se tam prodávalo už v roce 1628. Jarmark zahajuje každoročně svým projevem norimberský vánoční anděl, symbol zdejšího předvánočního času. O celém trhu se někdy hovoří jako o městečku ze dřeva a látky. Vánoční trhy dnes začínají i v Drážďanech, kde se každoročně peče obří štóla.

Čtyřsetletá tradice vánočního trhu v Norimberku dokáže člověka oslovit. Jeho neopakovatelné kouzlo si můžete vychutnat ode dneška až do Štědrého dne. Koná se jako každoročně na náměstí Hauptmarkt. Kostel Panny Marie a výhled na gotický kostel svatého Sebalda jen dotváří jeho romantickou atmosféru v historickém centru města. 

Mezi klasická lákadla, která nesmí na tamním trhu chybět, jsou typické norimberské perníčky a biskupské chlebíčky, stejně jako nekonečný výběr dalších sladkostí, hraček, vánočních ozdob i dalších uměleckých předmětů. Vybírat si můžete asi ve dvou stovkách stánků.

Rozhovor s drážďanskou konzulkou (zdroj: ČT24)

 Informace o vánočních trzích v Norimberku v češtině najdete ZDE.

Program vánočních trhů v Norimberku

26. 11. v 17:30 hodin
Zahájení vánočního trhu se slavnostním projevem norimberského vánočního anděla

26. 11. – 24. 12.
Vánoční trh Christkindlesmarkt (Hauptmarkt) s vánočním andělem (Út/St/Čt/Pá v 15 hodin) a denně obměňovaným pódiovým programem

26. 11. – 24. 12.
Dětský vánoční trh (Hans-Sachs-Platz) s vánočním andělem (Út/St/Čt/Pá ve 14:30 hodin)

26. 11. – 24. 12.
Mezinárodní vánoční trh partnerských měst (Rathausplatz)

27. 11. – 23. 12.
Program pro děti v Hvězdném domě - Sternenhaus (Am Katharinenkloster 6) a Hvězdném kině – Sternenkino (Filmhaus)

6. 12. v 15 hodin
Norimberský Mikuláš na vánočním trhu (pódium Hauptmarkt)

9. 12. v 18:15 hodin
Lampionový průvod za účasti cca 1 500 norimberských školáků

Denně
Projížďky poštovním kočárem (od 13 do 19 hodin)


Vánoční trhy dnes začínají také v Drážďanech. I tady mohou návštěvníci nakupovat ve stovkách stánků. Novinkou ale je, že o adventních nedělích budou z nařízení soudu zavřené kamenné obchody. Soud jim totiž nedovolil upravit otevírací dobu. Tradice vánočních trhů v Drážďanech sahá až do 15. století. Vůbec první vánoční trh se v centru Drážďan konal roku 1434. Známá je především tradice pečení obří vánoční štóly.