V USA zatkli muže, který chtěl zabít Obamu

Washington - Američtí federální agenti zatkli bývalého policistu Stephena Bowdena, který vyhrožoval, že zabije prezidenta Baracka Obamu. I po zadržení zopakoval, že kdyby dostal příležitost, s chutí by Obamu zastřelil, protože první černošský prezident USA podle něj „nedělá dost pro Afroameričany“. U Bowdena doma policisté našli tři pistole a jednu pušku ukryté pod postelí, v dalších částech domu pak bylo ještě několik střelných zbraní. Není jasné, zda je muž vlastnil legálně.

Osmasedmdesátiletý Bowden z Jižní Karolíny na sebe upozornil v polovině listopadu, když při pravidelné lékařské prohlídce řekl zdravotní sestře, že chce zabít Obamu. Sestra upozornila policisty, kteří pak muže zadrželi.

Bývalý policista po zadržení prohlásil, že svá slova myslel vážně. „Kdybych dostal příležitost postavit Obamu ke zdi a střelit ho, udělal bych to. Kdyby to bylo možné, zabil bych prezidenta za to, co udělal této zemi,“ řekl agentům poté, co ho informovali o právu nevypovídat. Bowdena teď čeká ve věznici psychiatrické vyšetření. Poté se rozhodne, zda bude obžalován.