Jižní Korea je odhodlána k odvetě, Čína zklidňuje napětí

Soul – Čína se snaží zmírnit napětí na Korejském poloostrově. Začala jednat s oběma Korejemi i se Spojenými státy. Podle diplomatických zdrojů se Peking snaží zabránit opakování ozbrojeného incidentu z úterý, kdy na jihokorejském ostrově poblíž sporné námořní hranice zemřeli při ostřelování ze strany KLDR čtyři lidé. Severní Korea navíc varovala před odpovědí na dlouho plánované cvičení armád Jižní Koreje a Spojených států, které má začít v neděli. Jižní Korea ohlásila plán na zvýšení výdajů na obranu. Zároveň slíbila, že pomstí smrt dvou vojáků, kteří zahynuli v úterý při severokorejském ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, při němž zahynuli ještě dva civilisté. Nad smrtí civilistů z jihu dnes komunistická Severní Korea vyjádřila politování.

Ve vojenské nemocnici nedaleko Soulu se konal pohřeb dvou vojáků zabitých severokorejskými granáty. Slavnostního smutečního obřadu nedaleko Soulu, který v přímém přenosu vysílala televize, se zúčastnili premiér Kim Hwang-sik a četní vojenští činitelé, jakož i rodiny obou padlých, jimž bylo 20 a 22 let. „Pomstíme vaši smrt,“ prohlásil vrchní velitel námořnictva Ju Nak-čun před fotografiemi obou padlých. Nový ministr obrany Kim Kwan-čin, bývalý náčelník generálního štábu armády, přislíbil „stonásobnou“ odpověď na případnou agresi ze severu.

Jižní Korea mění strategii

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Je pravděpodobné, že hraniční ostrovy dostanou své vlastní vojenské velení, byl navýšen počet vojáků,“ sdělil český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša. „Co je ovšem nejdůležitější, (Jižní Korea) mění svou vojenskou strategii. Zatímco dosud to bylo spíš uklidňování konfliktu, teď tu strategii kontaktu s nepřítelem mění na to, aby dokázali efektivněji reagovat, aby byli schopni rychleji dosáhnout protiútoku,“ doplnil.

Podle deníku The Korea Economic Daily se jihokorejská vláda chystá v roce 2011 zvýšit výdaje na obranu státu o 5,8 procenta, což činí přibližně 27 miliard dolarů. Za tuto částku by měly být nakoupeny nové zbraně včetně těžké palebné techniky a vojenských letadel. Vzhledem k současné bezpečnostní krizi je podle deníku možné, že výdaje na obranu budou ještě větší.

Ju Nak-čun, vrchní velitel jihokorejského námořnictva:

„Vojáci námořnictva Jižní Koreje cítí vztek a nepřátelství. Severní Koreji se pomstíme.“

Pchjongjang dnes prohlásil, že „bez slitování“ udeří v případě porušení svého svrchovaného prostoru, zejména ve Žlutém moři, tedy tam, kde Spojené státy se svou letadlovou lodí George Washington a Jižní Korea v neděli zahájí námořní cvičení. Tyto manévry jsou novou provokací proti nám, kterou nelze tolerovat, uvedly dnes severokorejské úřady. „Nikdo nemůže předvídat důsledky“ nedělního zapojení americké letadlové lodi George Washington do námořního cvičení ve Žlutém moři, uvedly dnes severokorejské úřady v prohlášení, které vydala oficiální agentura KCNA.

Čína: Prioritou je, aby se incidenty neopakovaly

Americký generál Mike Mullen v rozhovoru pro televizní stanici CNN mimo jiné kritizoval Čínu, která je největším spojencem Severní Koreje, že na stalinistický režim nevyvíjí dostatečný diplomatický tlak. Peking však ujistil, že jedou z jeho hlavních priorit je postarat se, aby se podobné incidenty již neopakovaly. Čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' se kvůli krizi v oblasti sešel se severokorejským velvyslancem v Pekingu a hovořil telefonicky s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Mluvčí Pentagonu ujistil, že cvičení je obranného charakteru a má působit odstrašujícím efektem na Severní Koreu.

„Cílem cvičení je posílit zastrašující taktiku proti Severní Koreji a zlepšit bezpečnost na našem území. Chceme také ukázat pevnost spojenectví mezi Spojenými státy a Jižní Koreou,“ prohlásil mluvčí náčelníka jihokorejské armády Lee Byung-woo.

Protesty v Jižní Koreji proti útoku KLDR na ostrov Jonpchojong
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo