Brazilským vojákům došla trpělivost s drogovými gangy - zaútočili

Rio de Janeiro - Stovky brazilských policistů a vojáků dnes zahájily útok na členy drogových gangů, kteří se skrývají ve slumu Alemao v Riu de Janeiro. Chudinskou čtvrť obklíčili příslušníci pořádkových sil už v sobotu a strážci pořádku vyzývali překupníky drog ke kapitulaci, ti ale ze slumu dobrovolně neodešli. Bezpečnostní složky se soustředí hlavně na prohlídky domů, při kterých mimo překupníků zadržely velké množství narkotik. Zásah, který už média v Riu označila za „historické vítězství“, byl proveden s pomocí těžkých bojových vozidel a vrtulníků. Favelu Alemao obývá na 85 tisíc, podle některých odhadů ale až 400 tisíc lidí.

Strážci pořádku obklíčili chudinskou čtvrť u dálnice mezi Riem a mezinárodním letištěm v sobotu a vyzvali členy gangů ke kapitulaci. Do dnešního rána však nikdo z překupníků dobrovolně ze slumu neodešel. Do útoku na chudinskou čtvrť se zapojilo asi 2600 příslušníků bezpečnostních sil. Byli mezi nimi elitní policisté, ostřelovači námořní pěchoty i parašutisté. Pořádkové jednotky měly k dispozici i vrtulníky a obrněná vozidla.

Mezi skrývajícími se bojovníky je zhruba 200 ozbrojenců ze slumu Vila Cruzeiro, který policie dobyla před několika dny. Téměř padesát jich bylo při akci zabito, zbytek se uchýlil do favely Alemao. Celkem je v tomto obrovském slumu podle policejních odhadů ukryto na 600 gangsterů.

Velitel operace Mario Sergio Duarte uvedl, že se při akci podařilo zabavit čtyři tuny marihuany, několik pušek a samopalů a velké množství munice. Při útoku podle něj nebyl žádný z policistů nebo vojáků zraněn.

Nepokoje v Rio vzbuzují obavy z pořádání velkých sportovních akcí

Brazilská policie se už několik dní snaží vytlačit z přelidněných slumů divoké bandy zločinců. Gangy vyzbrojené často těžkými zbraněmi vybudovaly v chudinských předměstích dobře fungující síť drogových dealerů, zlodějů a násilníků ovládanou mafiánskými šéfy zločineckého podsvětí.

Nová vlna násilí opět rozvířila diskuze o tom, zda je jihoamerická metropole připravena na pořádání světového fotbalového šampionátu v roce 2014 a olympijských her v roce 2016. Podle některých pozorovatelů může jít ale o první známky úspěšného boje proti všudypřítomné kriminalitě v brazilských velkoměstech.