Volby v Pobřeží slonoviny s menší účastí – bez násilností

Abidžan - Druhé kolo prezidentských voleb v Pobřeží slonoviny dnes proběhlo bez výraznějších incidentů. Hlasování, které by mělo přinést vyřešení mnohaleté polititicko-vojenské krize, se však zúčastnila poměrně malá část oprávněných voličů, zvláště ve srovnání s účastí v prvním kole 31. října. Napsala to agentura AFP. Zatímco v prvním kole před měsícem byla účast voličů mimořádná a dosahovala 83 procent, v dnešním druhém byla mnohem menší, napsala AFP s odvoláním na zprávy z regionů.

Situace před dnešním druhým kolem přitom nevypadala slibně. Ještě v noci na dnešek zahynuli tři lidé, když policie začala střílet do skupiny osob protestujících proti zákazu vycházení, který kvůli klidu před volbami vyhlásil prezident Laurent Gbagbo. Ten byl po prvním kole voleb favoritem dnešního hlasování, proti němu stojí bývalý premiér Alassane Ouattara.

Gbagbo vyhlásil noční zákaz vycházení právě kvůli obavám z násilností, které by mohly narušit volby. Opozice ale vyjádřila obavy, že opatření umožní zfalšovat volby. V Abidžanu lidé proti zákazu vycházení protestovali a policie se pokusila dav rozehnat slzným plynem. Když neuspěla, použila i ostrou střelbu, po níž na místě zůstali tři mrtví, uvedl server BBC News.

Prezidentské volby mají ukončit více než deset let politické krize prohloubené občanskou válkou na přelomu let 2002 a 2003, která africkou zemi, jež je největším pěstitelem kakaa na světě, rozdělila. Hlasování se původně mělo uskutečnit už v roce 2005 po vypršení Gbagbova pětiletého mandátu, byly ale šestkrát odloženy.

První kolo voleb se uskutečnilo na konci října. Vyhrál v něm Gbagbo, kterého podpořilo 38,3 procenta ze 4,4 milionu voličů. Na druhém místě s 32 procenty skončil Ouattara. Třetí místo obsadil s 25,2 procenta bývalý prezident Henri Konan Bédié a do druhého kola nepostoupil.

Volby v Pobřeží slonoviny
Zdroj: ČT24/Schalk van Zuydem