Zmanipulované volby na Haiti? Kandidáti vyzývají k protestu

Port-au-Prince – První kolo prezidentských voleb na Haiti spěje k fiasku. Většina kandidátů na hlavu státu se totiž shodla, že hlasování bylo zmanipulované, a chtějí je proto zrušit. Politici již své voliče vyzvali, aby vyšli do ulic a protestovali proti výsledkům. Společně s prezidentem se volilo i osazenstvo haitského parlamentu, na toto hlasování si ale nikdo dosud nestěžoval. Karibský ostrovní stát je přitom již několik týdnů zmítán epidemií cholery.

Dvanáct z osmnácti uchazečů o úřad haitského prezidenta ve společném prohlášení tvrdí, že současná hlava státu René Préval se snaží do křesla protlačit svého chráněnce, a neumožnil proto mnoha přívržencům opozičních uchazečů vůbec hlasovat. Nenechal je totiž zapsat se do seznamu voličů.

Jedna z kandidátek a bývalá první dáma Haiti Mirlande Manigatová podle BBC uvedla, že urny byly naplněny hlasovacími lístky ještě předtím, než se volební místnosti vůbec otevřely. „Vyzýváme všechny lidi, aby se sjednotili a vyjádřili svůj odpor ke zmanipulovaným volbám,“ prohlásil další kandidát před davem Haiťanů. Mise OSN, která nad průběhem voleb na Haiti dohlíží, vyjádřila nad zmatky kolem voleb „hluboké znepokojení“.

Prohlášení kandidátů:

My, kandidáti na prezidenta haitské republiky, před haitským lidem a mezinárodními pozorovateli chceme odsoudit všechny podvody, které se po celé zemi udály. Doporučujeme zrušení volebního procesu.

Haitská volební komise však přesvědčení politiků nesdílí. „Ve většině hlasovacích středisek bylo vše v pořádku,“ informoval její předseda Gaillot Dorsainvil s tím, že rada je s průběhem voleb spokojena. Výsledky prvního kola budou oznámeny příští neděli, vítěz druhého kola by měl být znám do 20. prosince.

Nejchudší stát západní polokoule volí prezident v době, kdy více než milion bezdomovců zůstává po lednové tragédii stále v provizorních táborech kolem hlavního města a zemi navíc sužuje epidemie cholery. Oficiálně nemoci podlehlo více než 1 600 lidí, odhaduje se ale, že ve skutečnosti jich je už přes dva tisíce.

Cholera na Haiti byla zavlečena, tvrdí francouzský epidemiolog

Zárodky cholery byly na Haiti importovány. Nepocházejí ani z provizorních táborů zřízených pro oběti lednového zemětřesení, ani z místního prostředí jako takového. Prohlásil to francouzský epidemiolog Renaud Piarroux, který prováděl šetření přímo na Haiti na žádost haitské vlády.

Francouzský epidemiolog Renaud Piarroux:

„Začalo to v centru země. Ani na mořském pobřeží, ani v táborech pro postižené (v nich žije 1,3 milionu lidí). Nicméně epidemie nemá místní původ. Znamená to, že sem byla zavlečena.“

Podle haitských úřadů se první případy cholery objevily v polovině října na březích přítoku řeky Artibonite v blízkosti základny nepálského kontingentu sil OSN (MINUSTAH) v Mirebalais v centrální části země. Nepálské vojáky také část obyvatel Haiti obviňuje, že nemoc do země zavlekli. Ovšem MINUSTAH tato obvinění odmítá. Všechny testy provedené u nepálské jednotky byly negativní.