V Cancúnu začíná konference o klimatu, moc se od ní nečeká

Cancún (Mexiko) - V mexickém letovisku Cancún začíná dvanáctidenní světová konference OSN o ochraně ovzduší. Má najít shodu o opatřeních proti oteplování klimatu a navazuje na loňský summit v Kodani. Potrvá do 10. prosince. Na rozdíl od loňského summitu, kde slíbilo účast na 120 šéfů států a vlád, se jich nyní v Cancúnu očekává asi 20, většinou z latinskoamerických zemí. Ostatní státy mají v závěrečných dnech konference vesměs zastupovat ministři životního prostředí.

Po zklamání z výsledků loňské vrcholné schůzky v Kodani jsou nyní očekávání výsledného efektu raději skromná. Organizace ochránců životního prostředí to kritizují s tím, že času je málo. Již brzy může být letošní rok 2010 vyhodnocen jako nejteplejší od začátku pravidelného měření teplot.

Konference se koná v cancúnském hotelu Moon Palace. Dosažení částečných výsledků je podle agentur možné, například v oblastech ochrany pralesů nebo v pomoci rozvojovým zemím pro boj s klimatickými změnami. Stěží však lze očekávat vznik nové celosvětové dohody o ochraně klimatu, která by nahradila protokol z Kjóta, jehož platnost vyprší v roce 2012. Za obzvlášť naléhavé se považuje radikální snížení emisí oxidu uhlíku.

V Cancúnu začíná klimatická konference (zdroj: ČT24)
V mexickém Cancúnu začíná konference o klimatu
Zdroj: ČTK/AP/Greenpeace
Vydáno pod