Evropa se nadále potýká s mrazivým počasím

Praha – Sníh a mráz nadále komplikují dopravu v Evropě, prvních šest umrzlých hlásí Moskva, kde dnes teplota klesla až na minus 20 stupňů Celsia. Husté sněžení ochromilo provoz na varšavském letišti Fryderyka Chopina: řada letů se opozdila, některé byly zrušeny úplně. Dopravní zácpy se tvoří v Polsku i v Německu.

Do odklízení sněhové nadílky v Polsku se zapojí i kolem 3 000 vězňů. I když podle oficiálních informací jsou všechny silnice v zemi průjezdné, motoristé musejí počítat s velkými problémy. Na jedné z okresních silnic u Varšavy stojí auta v zácpě už přes 20 hodin, komunikaci zablokovaly kamiony.

Náledí bylo příčinou noční nehody na dálnici A7 u bavorské obce Estenfeld nedaleko Würzburgu, kde se po smyku převrátil kamion převážející stovku živých prasat. Provoz na dálnici byl na devět hodin uzavřen a vytvořily se několikakilometrové kolony.

Zimní počasí sužuje i Velkou Británii a komplikuje zde silniční, železniční i leteckou dopravu. Mnoho letů bylo zrušeno nebo opožděno na letištích v Edinburghu a Newcastlu, Lutonu a na londýnském City. Stejně jako v pondělí zůstalo i dnes zavřeno mnoho škol ve Skotsku a severní Anglii. Vánice a arktické podmínky předpovídají britští meteorologové i pro zbytek týdne. Ve Walesu a Severním Irsku by podle nich mohla rtuť teploměru klesnout až k minus 20 stupňům Celsia. K mrazivým teplotám a sněžení se má přidat i silný vítr.