Aurora už si s konečnou platností nevystřelí

Petrohrad - Po více než sto letech byl dnes ze stavu ruské armády vyřazen legendární ruský křižník Aurora, kotvící v Petrohradě. Loď opustila vojenská posádka a během dvou až tří měsíců převezme plavidlo petrohradská městská správa. Vojákem bude už jen velitel lodi a čestná stráž, která na palubě vztyčuje ruskou vlajku. Zbytek posádky nahradí kvalifikovaní muzejní pracovníci. Město si od převzetí lodi slibuje větší péči o muzejní exponáty a o celkový stav historického plavidla.

Aurora dala v roce 1917 svým výstřelem signál k útoku na sídlo tehdejší prozatímní vlády, petrohradský Zimní palác, a zahájila tak bolševickou Velkou říjnovou socialistickou revoluci. Slavný výstřel byl sice slepý, ještě za druhé světové války ale loď skutečně bojovala, když bránila přístupy k Leningradu obleženému nacisty. Křižník byl z činné služby vyřazen 17. listopadu 1948, v roce 1956 bylo v lodi otevřeno muzeum.

Aurora - loď čtyř válek

Aurora je jedinou lodí své doby, která se v Rusku dožila dnešních dnů. Její sesterská loď Diana skončila ve 20. letech ve šrotu a třetí křižník stejného typu Pallada byl za první světové války potopen.

Po rozpadu Sovětského svazu začala Aurora sloužit i komerčním účelům. Miliardář Michail Prochorov, jeden z nejbohatších Rusů, si ji například zaplatil k honosné soukromé oslavě, natáčel se tu údajně i pornografický film.

Aurora v roce 1903
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod