USA chtějí obvinit zakladatele WikiLeaks ze špionáže

Washington - Svět dnes očekává zveřejnění dalších tajných diplomatických dokumentů na serveru WikiLeaks. Tentokrát se má jednat o depeše mezi Amerikou a Kanadou. Spojené státy se mezitím stále snaží najít zakladatele serveru Juliana Assange. Je to anarchista, říká o něm mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley s tím, že se Bílý dům pokouší zjistit, jestli by devětatřicetiletého Australana mohl stíhat kvůli špionáži. Server WikiLeaks odtajnil už zhruba 500 dokumentů z avizovaných víc než 250 tisíc.

Deník The Washington Post napsal, že Spojené státy prověřují, jestli by se dal na Juliana Assange vztáhnout 93 let starý zákon. Pokud ano, americké úřady by ho obvinily ze špionáže. „Pan Assange zveřejnil materiály bez ohledu na rizika a obtíže, které to přináší lidem po celém světě. Podnikli jsme již patřičné kroky a budeme v nich pokračovat,“ podotkl Philip Crowley, mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Někteří právníci se ale domnívají, že by to bylo obtížné. Vláda by u soudu musela prokázat, že zveřejnění informací z depeší amerických diplomatů ohrozilo národní bezpečnost.

Server WikiLeaks navíc tvrdí, že žádný zákon neporušuje, jen zveřejňuje informace, na které má každý člověk v demokratické společnosti právo. „Důvody pro uvolnění těchto materiálů prostřednictvím našich mediálních partnerů jsou zcela zřejmé. Chceme zvýšit transparentnost a odpovědnost jednotlivých vlád,“ prohlásila Kristinn Hrafnsonnová, mluvčí serveru WikiLeaks.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)