Náctiletá jachtařka Dekkerová dnes vyráží přes Atlantik

Amsterdam - Z Kapverd přes Atlantik do Karibiku.vyráží dnes v rámci cesty kolem světa patnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová. Na kapverdský ostrov Sao Nicolau připlula před dvěma týdny, její předchozí zastávkou byl jiný kapverdský ostrov Sal, kam dorazila po několikadenní plavbě z Kanárských ostrovů.

Cílem plavby na dvoustěžňové jachtě Guppy je nizozemské zámořské území Sint Maarten, které je součástí Nizozemských Antil. Z Karibiku pak zamíří do Panamského průplavu, kterým propluje do Tichého oceánu a přes Polynésii a Indonésii zpět do Nizozemska. Do vlasti se chce vrátit v létě roku 2012.

Pokud se Dekkerové její dobrodružný kousek podaří, překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která svou plavbu kolem světa úspěšně dokončila letos v květnu, tři dny před svými 17. narozeninami.

Rozhovor s Davidem Křížkem (zdroj: ČT24)

K riskantnímu dobrodružství se školačka Dekkerová rozhodla prý proto, že chce poznat svět s jeho kulturními rozdíly a získat nějaké životní zkušenosti. Rok se přela s úřady na ochranu dětí, které ji od odvážného záměru chtěly odradit. Nakonec soud v nizozemském Middlelburgu rozhodl, že úřady nezletilé Lauře nesmějí bránit. Rozhodnutí zůstalo na rodičích, kteří s vyplutím souhlasili.

Vydáno pod