Požár v Izraeli už přinutil k útěku 17 000 lidí

Haifa – Přes 17 000 lidí včetně šesti stovek vězňů už muselo být evakuováno z okolí izraelského města Haify, které se ocitlo v obklíčení lesních požárů. Plameny pohltily skoro 3 000 hektarů suchého porostu a do hašení se zapojilo nebo je připraveno se zapojit na 20 zemí. Požáry si vyžádaly už 42 obětí, další lidé jsou nezvěstní. Celkem 16 lidí skončilo s popáleninami v nemocnici.

Hasiči nemají požár stále pod kontrolou, situaci navíc zhoršuje silný vítr. Kvůli větru je obtížné dostat se mezi kopce a do jednotlivých údolí. „Nemáme velká letadla, která by byla schopná nést dostatečné množství vody. Ta naše na tak velký oheň nestačí,“ řekl mluvčí záchranné a požární služby Joram Levi.

„Jsme daleko od toho, abychom požár měli pod kontrolou. Ani nevěřím, že budeme schopní to zvládnout v průběhu zítřka (soboty),“ uvedl dnes šéf záchranné a požární služby Šimon Romah. Mluvčí haifských požárníků Hezi Levy hovořil večer o „opatrném optimismu“ v souvislosti s tím, že se na většině míst oheň zklidňuje a že pouze na „jižní frontě“ jsou plameny ještě poměrně divoké.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Izrael, který často poskytuje vlastní zdravotníky do jiných zemí postižených živelnými katastrofami, musel tentokrát sám požádat o nevojenskou mezinárodní pomoc. Ráno dorazila stovka požárníků z Bulharska a hasicí letadla z Řecka a Británie.

Premiér Benjamin Netanjahu se v Tel Avivu sešel na mimořádné schůzce s ministry a poděkoval státům, které dodaly letadla a materiál k hašení. Jsou mezi nimi Řecko, Kypr, Británie, Jordánsko, Turecko a Rusko, podílet na pomoci se chce také USA, Egypt, Ázerbájdžán, Španělsko, Chorvatsko i Francie.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl, že veškerá přislíbená pomoc by měla být do odpoledne na místě. Ministr obrany Ehud Barak nařídil armádě, aby dala k dispozici své zdroje. Hašení ze vzduchu koordinuje vojenské letectvo.

Benjamin Netanjahu:

„Čelíme katastrofě mezinárodního rozměru. Musíme přiznat, že naši požárníci nejsou schopni zvládnout lesní požár za tak silného větru. Chybí nám k tomu prostředky.“

Hustý kouř s obavami sledují obyvatelé přístavní Haify. Úřady evakuují tisíce lidí z blízkého pohoří Karmel, které se nachází v Galileji. Plameny sežehly zatím pětinu tamního lesa. Je to jedna z nejrozsáhlejších zalesněných částí Izraele, oblíbená jako cíl turistických i rodinných výletů. Mezi nejpoškozenějšími je kibuc Bejt Oren, z něhož už byli evakuováni všichni obyvatelé.

Izraelské úřady se snaží zjistit příčinu požáru. Během letošního letního období v Izraeli prakticky nepršelo, podle meteorologů bylo množství srážek nejmenší za posledních šedesát let. V Haifě bylo ve čtvrtek 31 stupňů Celsia.

Podle prvního šetření oheň zřejmě začal na nelegální skládce odpadu. V izraelském tisku, který kritizuje úřady za nepřipravenost, se objevují spekulace o úmyslném založení požáru. Hovoří o něm jako o „nejhorším teroristickém útoku“.

Požár v Izraeli
Zdroj: Dan Balilty/ČTK/AP
Vydáno pod